Förvaltningschef: ”Vi har extremt bra resultat i enkäterna”
Nyheter Kvalitetsrapporten inom skolans kostverksamheten godkändes vid senaste nämndmötet. – Personalen inom kosten trivs på jobbet, glädje i att laga mat från grunden och vi ser att matsvinnet fortsätter att minska, konstaterar Lorentzon
Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef berättar:
– Kvalitetsrapporten är en trevlig läsning. När jag började 2017 hade vi inga tillagningskök. Nu har vi två tredjedelars tillagningskök. Vi ser att kvalitén blivit bättre, matsvinnet är extremt mycket mindre. Det blir inte dyrare med tillagningskök, det går åt mer personal men man slänger inte lika mycket mat som tidigare. Gårdagens mat har man också som alternativrätt. Det finns en glädje i att göra mat från grunden. Matsvinnet per portion är på tillagningskök 43 gram och på ett mottagningskök är matsvinnet 65 gram per portion.
– När det gäller personalen så ser man hur det har gått med ”heltidsresan”. Man ska ha respekt för att inte alla vill jobba heltid utan man söker de jobb som är deltid. På sammanfattningen ser man att det var 16 tidigare som ville jobba mer, nu är det två personer. Vi har bland annat löst det via kombinationstjänster och det finns numera fler möjligheter när vi har gått tillbaka i städ i egen regi. Vi ser också att vi sänkt sjukfrånvaron bland personalen. Den var extremt hög under pandemin och eftersom man hanterar mat får man tänka till lite extra när man ska gå till jobbet eller inte. Medarbetarenkäten bland de som jobbar med kosten ligger högst i kommunen, 4,6 på en femgradig skala och vi har hållit detta över tid. Känns bra. ”Enps” heter ett nytt mätetal och den baseras på hur stor sannolikhet det är att man rekommenderar sin arbetsgivare och där har 65 procent svarat att det högsta betyget, så det är extremt bra resultat.
– Kostnaden har ökat rätt mycket på kostdelen. En portion kostar i dag närmare 40 kronor per portion och råvarukostnaden är av denna kostnad, 13,28 kronor per portion i dagsläget. Ekologisk mat är en ständig diskussion. Vi har minskat andelen ekologisk mat till 25 procent då den har varit kostnadsdrivande. Det har tonats ned en del, vilket det även har gjorts i andra kommuner, förr var det mycket diskussioner om ekologiskt kött samtidigt som man köpte potatis och rotfrukter som inte var ekologiska. Potatis är lika viktigt som köttet. Att köpa närproducerat är inte lika med ekologiskt. Mer eller mindre har man matråd på skolorna och över lag är vi väldigt nöjda med kostverksamheten på vår förvaltning, avrundar Per-Erik Lorentzon.
Några siffror i kvalitetsrapporten:
Antal matgäster
1-5 år: 992
Förskolan: 863
Grundskolan: 1 723
Förskoleklass: 195
Fritidshem: 784
Fenix: 341
Fördelat på orter…
Vaggeryd: 1 659
Skillingaryd: 900
Hok: 152
Byarum: 100
Bondstorp: 41
Klevshult: 33
Svenarum: 24
Antal kök
Tillagningskök: 6 (med centralköket inkluderat)
Mottagningskök: 14
Centralkök: 1
Totalt antal tjänster: 53
Kockar: 26
Måltidspersonal: 17
Chaufför: 1
Ledning: 4
Timanställda: 5
Antal heltidsanställda 29, deltidsanställda 15 varav två deltidsanställda som vill arbeta mer (2019 var det 16 deltidsanställda som vill arbeta mer).
Portionskostnad 2023
Total portionskostnad 37,82 kronor varav 12,80 kronor är råvaror och 24,21 är personalkostnad. Övrig är 0,81 krona per portion. I länet ligger genomsnittliga råvarubudget/portion 12,77 kronor per portion.
Barn och ungdomar äter 25 procent mer mat i skolan 2024 jämfört med 2020.
I kvalitetsrapporten för kostverksamhet 2023 och 2024 anges framgångsfaktorer som; måltidens utseende, doft och smak, närvarande ledarskap, uppskattad matsedel, mat lagad från råvaror, rekrytering, matgästens inflytande, fler utbildningar för alla, restaurangmiljö, nyfiken och engagerad personal.