Förvånansvärt att köket inte byggts enligt beslut
Nyheter ”Hur kan man missuppfatta ett sånt tydligt budskap när vi har varit nere på grytnivå” Det undrade Ulf Abrahamsson (C) när frågan om Mejerikökets otillräckliga användning kom upp på kommunstyrelsens arbetsutskott.
Till nästa arbetsutskott i kommunstyrelsen ska kommundirektören Annika Hedvall genomlysa köket i Mejeriet och förpackningsmaskinen ska vara där och inte i Sörgårdens kök.
– Socialnämnden och tekniska nämnden fick i uppdrag av kommunstyrelsen förra gången att komma tillbaka med vad det är som har hänt. Varför är inte köket det som kommunfullmäktige beställde? Och vad krävs det för åtgärder för att fullfölja fullmäktiges beslut? Någonstans har det gått fel och jag förstår inte hur man kan missuppfatta ett sådant tydligt budskap som lämnats, säger Ulf Abrahamsson (C).
– Driver man något privat så har ekonomin ett helt annat fokus. Jag tror att det finns ett annat tänk att socialförvaltningen tänker kvalité före ekonomi, menar Kenth Williamsson (S).
– Det som är märkligt är att vi har diskuterat köket i detalj, det har varit nere på gryt- och bänknivå. Med det har aldrig lyfts att det här skulle frångås. Det kom som en överraskning för oss. Kanske kom nyheten till verksamheten tidigt, men inte till oss i styrgruppen. Vi har planerat det här i två år innan byggstart så det här är väldigt förvånande. Bygget hade en budget och det fanns ”ätor” (tilläggsjobb) som vi inte visste om och det fanns också en klausul om vi hittar förbilligande grejer, så är det och det händer saker under tidens gång. Men beslut från fullmäktige ska gälla och nu riskerar man att komma långt utanför den totala ramen, avrundar Ulf Abrahamsson (C).
C G Gustavsson, förmodligen faller det på punkt 2; man har helt klart för sig vad man vill ha, men lyckas inte förmedla det på ett tydligt sätt. Verkar f.ö. råda otydlighet kring både det ena och det andra i den här kommunen och dessutom ska vissa beslut stressas fram, vilket märktes på senaste KF-mötet…. Inte alls konstigt att pengarna rullar iväg då. Kompetens- och kvalitetsutveckling kan vara bra att se över/investera i.
Är det svårt att bygga ut så ytan till förpackningen räcker? bygg rum,kontor över som smälter in i byggnaden är väl inte svårt när det gäller kommunala fastigheter låt byggaren stå för det,Kommunen.
Hela projektet Mejeriet har planerats grundligt i flera år före upphandling! Socialförvaltningen redovisade en mycket bra kravspecifikation som i detalj redovisade logistik och utrustning!
Vad gäller restaurangen så verkar målet ha varit att presentera en lokal som skulle locka en privat krögare! Fokus har varit läget av restaurangen och den s.k. parken utanför.
Om kravspecifikationen uppfyller mina punkter 1 och 2 måste det ju vara punkt 3 som är problemet – byggaren har inte levt upp till de specificerade kraven. Då måste de som jag se det justera sitt jobb så det motsvarar kravspecifikationen – och kostnaden skall belasta den felande, alltså byggaren.
Planera ett kök i 2 år som blir fel det måste vara rekord – det är inte lätt att uppnå.
För mig är problematiken busenkel. Det finns tre nivåer som det kan ha gått fel på.
1. Man har inte förstått vad som krävs – men det verkar man ju ha gjort.
2. Mellanledet kravbeskrivning har inte fungerat. Man har haft klart för sig vad som krävs (punkt 1), men har inte haft förmåga att formulera detta i kravbeskrivningen.
3. Kravbeskrivningen har varit kristallklar men byggaren har inte följt kravbeskrivningen.
Vilken av dessa punkter det brustit på måste få konsekvenser. Om det brustit i punkt 2 måste de ansvariga lära sig att inte göra om felet. Jag vet hur svårt det kan vara, jag har varit med om flera kravbeskrivningar i min verksamhet. Men om det brustit i punkt 3 måste ju ansvaret, inklusive kostnaden, falla på utföraren/byggaren, som jag ser det. Om sedan flera utförare varit inblandade får det väl slåss inbördes om vem som skall ”ta smällen”, men rätta till felaktigt utfört arbete måste de göra utan kostnad för beställaren. Rätta mig om / där jag har fel!