Nyheter

Frågorna är många kring skolan

Nyheter Vid den sedvanliga pressinformationen efter kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde såg under morgonen lite annorlunda ut. Ingen samling i kommunalrådets egna rum utan kommunledningen hade förberett för information i fullmäktigesalen där ett stort bord hade ställts iordning och stolarna var glesare än normalt. Förvaltningschefer och kommundirektör informerade om sitt arbete i rådande stund. Del 2 av 2 där skolans förvaltningschef informerar

Arkivfoto från Bullerbyns invigning

Förvaltningschef Per-Erik Lorentzon informerade om skolans verksamhet i fullmäktigesalen.

– Vi har också, som övriga kommunen, en krisledningsgrupp för att fånga upp läget. Klarar vi av att hålla igång verksamheten? Smittspridning? Dessa två delar jobbar vi med. Vi har tagit beslut att vi inte arrangerar utbytesresor. Vi har inga undervisningstransporter för att minimera att man träffas. Undervisningstransporter betyder ämnen som slöjd och idrott där vi bussar eleverna till en skola som har och dessa transporter tog vi bort förra veckan, börjar Per-Erik berätta.

– Våra elever blir sjuka i samma omfattning som vår personal. I förskolan kan man se idag att hälften av våra barn är hemma. För att man har en snorig näsa eller en förälder som jobbar hemifrån. Var fjärde personal är borta. Det är glest på förskolan och det gör möjligheten att rektorerna fördelar om resurserna. Förskolan fungerar bra. Föräldrarna har tagit det här bra och har man någon form av symtom så stannar man hemma.

– I skolan är det 25% bortfall både bland elever och personal, vilket följer områden. Just nu är fler hemma i Skillingaryd, för närvarande vid Fågelforsskolan, än i Vaggeryd. I Vaggeryd hade man ”vanlig” influensa för några veckor och det drabbade då inte Skillingaryd. Våra skolor på landsbygden är oerhört känsliga, då det är få lärare i ett vanligt läge som undervisar. Där är vi oerhört känsliga men alla förstår att det inte finns vikarie att ta in under det här rådande läget.

Per-Erik Lorentzon berättar vidare att ”I gymnasieskolan blev det snabba beslut då tvära kast gjordes från Regeringen. Vi har sedan tidigare en plattform som ett kompletterande verktyg. Fjärrundervisning betyder att man kör lektion i realtid och att lektionerna är som vanligt där lärarna sänder live. Kör man en distansutbildning betyder det att man får ut en uppgift och att denna ska göras det klockslaget. Vi tycker att rutin är oerhört viktigt så därför valde vi fjärrundervisning. Klockan 08.00 startar lektionen för alla. Mest kritiska läget är för våra årskurs tre elever om fjärrundervisningen pågår för länge. Vi har goda kontakter med facket i frågan angående om att förlänga terminen. Men just nu tar vi det som gäller för dagen och allt annat som ligger längre bort är rena spekulationer”.

– Det finns möjligheter att ta in elever två och två när det gäller de praktiska programmen, menar Per-Erik Lorentzon.

En sak påtalar Per-Erik tydligt och prioritet ett gäller att hålla förskolan öppen för föräldrar med samhällsviktigt arbete.

– Ingen som jobbar inom vården ska behöva vara hemma med ett friskt barn. Vi ser också över möjligheten att öppna förskolan på kvällstid. Tillsammans med socialförvaltningen pågår just nu en kartläggning för vilka inom vården som har mindre barn och behöver hjälp från oss i barn- och utbildningsförvaltningen.

Fotnot; Nationellt sett har inget beslut om att stänga grundskolorna givits.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Frågorna är många kring skolan

Jag hoppas verkligen inte att våra politiker nöjer sig med att klappa våra hjältar till undersköterskor och sjuksköterskor i kommunen på ryggen utan att de även en gång för alla ge det dem verkligen förtjänat. Rätt lön och schyssta arbetsförhållanden som exempel bättre arbetstider, bort med bland annat delade turer.

Med det kommer förmodligen fler vilja utbilda sig och vi kan även i framtiden få en trygg vård.

Stort tack till er som jobbar inom vården!

Lämna ett svar