Nyheter

Framtiden för länet: Varmare, torrare och blötare

Nyheter Efter ett omfattande arbete är nu klimat- och sårbarhetsanalysen för Jönköpings län klar. Analysen visar vilka risker och utmaningar som följer med att det kommer att bli varmare, torrare och blötare i Jönköpings län.

– Analysen ger oss i länet en gemensam grund att utgå från när vi tar oss an utmaningarna med ett förändrat klimat. Den beskriver hur vårt samhälle, verksamheter, natur och vår hälsa kan komma att påverkas. Det är tydligt att vi behöver arbeta systematiskt med både klimatomställning och klimatanpassning, säger Charlotte Andersson, projektledare för Klimat- och sårbarhetsanalysen.

Rapporten baseras på en omfattande insamling av forskningsresultat, myndigheters statistik och analyser samt en bred dialog och insamling av underlag från olika aktörer i länet. Till exempel kommunerna, privata företag och Region Jönköpings län. Resultatet är en rapport som beskriver hur klimatet beräknas förändras i Jönköpings län och vilka risker, sårbarheter och möjligheter som följer med ett förändrat klimat. Påverkan på länet redovisas inom sju dimensioner; akuta samhällsstörningar, människors hälsa, samhälle och miljöpåverkan, gröna näringar, biologisk mångfald och ekosystemtjänster, förutsättningar för utveckling, samt samhällsutmaningar och trender.

Analysen visar olika scenarier på förändringar i klimatet utifrån hur vi lyckas hejda den negativa utvecklingen. Statistik och grafer visar också tydliga geografiska skillnader i länet, där det blir blötare i väster och torrare i öster.
Klimatförändringarna i länet sätts även i ett globalt och nationellt perspektiv och där målsättningar ger stöd för klimatrelaterat arbete på regional nivå.

– Vår bedömning är att fram tills att vi ser att världens utsläpp minskar måste vi ta höjd för det värsta för att kunna säkerställa ett tryggt samhälle, säger Charlotte Andersson.
– Samtidigt ger den oss bättre förutsättningar att ta till vara de möjligheter som klimatförändringarna också innebär. Det kan till exempel handla om verksamheters produktutveckling eller möjligheter till att odla under längre perioder och nya typer av grödor för att säkerställa livsmedelsproduktionen.

Källa: Länsstyrelsen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *