Framtidens tankplats för biogas är klar
Nyheter Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutade politikerna var det är bäst att anlägga en biogasanläggning och det blev tre olika platser i Skillingaryd.
I miljöprogrammet 2018-2021 finns angivit att kommunen ska verka för ett tankställe för biogas. Uppdraget har redovisats årligen i miljöredovisningen till kommunfullmäktige.
Planeringen för den fortsatta utvecklingen gällande att vi ska kunna tanka biogas här i kommunen fortsätter och i onsdags beslutade våra politiker färdriktning. Energikontoret Norra Småland fanns med via länk när kommunstyrelsen träffades efter sommaruppehållet.
– Vi har haft en del aktiviteter kring det och det handlar inte om att vi ska inte bygga själva, men vi ska förbereda mark för ändamålet. Vi är överens om planen och det finns många frågor kring det här. Det här kommer inte att ersätta olja, utan vi måste ha många olika alternativ och biogas är ett av dessa alternativ. Gasen är slagfärdig när det gäller lastbilar. Vi ligger bra till i länet och logistikområden växer fram hos oss. Det här är en framtid och vi fick bra svar på våra frågor vi ställde till Energikontoret. Den här punkten diskuterade vi väldigt mycket under onsdagens möte och det märks att frågan engagerar alla, berättar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).
Tre kartbilder och förslag fanns med som tänkbara tankställen i kommunen och alternativen är relativt tydliga.
– Vi ser att Skillingaryd är mest tänkbart med tanke på logistikområden som växer fram. Vi har en plats vid Götaströms Värdshus, ett område söder om Hällstorps bil och ett bredvid Circle K i södra delen av Skillingaryd. Vi har också sneglat vid travbaneområdet i norra delen av Vaggeryd. Det är intressant, men det finns ju ingen anläggning där i dag. Det bör vara i närheten av annan facilitet.
Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) är glad att det nu har blivit beslut i frågan.
– Vi tycker att vi måste vara mer på tårna när det gäller det här. Att bara vara sammankallande tyckte vi var en låg nivå. Det är mycket diskussion kring biogas och vi hade även diskussioner när det gällde införande av FNI (reds anm; Fastighetsnära insamling), där vi hade ett antal voteringar innan vi lyckades nå målet. Likadant gäller överenskommelsen med andra kommuner i länet att vi ska verka för en biogasmack. Det är väldigt viktigt, inte minst för näringslivet, att de får ytterligare ett sätt driva sina fordon på, men också för privatpersoner. Det här är väldigt viktigt ur miljöperspektiv, kommenterar Kenth Williamsson (S).
– Det tar tid att få igång allt. Vad har kommunstyrelsen för roll i det här? Jo, vi är ett verkställande organ och i onsdags antog vi planen. Det här är en arbetsledarfråga.
Innan politikerna beslutade var biogasanläggningen ska vara yrkade (SD) återremiss i ärendet och partiet avstod att säga sitt när det var dags, då man tog ställning till att man inte tyckte om planen överhuvudtaget. Thomas Axelsson (KD) ville inte peka ut exakt mark, detta yrkande föll också. C och Jörgen Johansson lämnade ett förslag på mark intill Götaströms Värdshus, vilket S följde efter liksom övriga femklövern.