Nyheter

Från Berlin till Skillingaryd – så vill han förändra Skillingehus

Nyheter Tidigare i veckan presenterade Claes Johansson sitt förslag om en murkrona på Skillingehus under kommunfullmäktige. För Skillingaryd.nu utvecklar han sin idé.  

Claes Johansson på taket till Aletto Kudamm. I bakgrunden Bahnhof Zoo och bakom på linje ligger Waldorf Astoria, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche & Kadewe. Foto: Privat

I stort sett varenda ort i Sverige innehåller en byggnad likt Skillingehus. En populär och funktionell byggnadsvariant att uppföra i dåtidens Sverige. Men kanske inte så vacker?
– Jag har bott i Valdemarsvik i åtta år och de har ett liknande kommunhus som i Skillingaryd. Det har faktiskt blivit utsett till Sveriges fulaste kommunhus. Riktigt så illa är det inte här, säger Claes Johansson.

Inspirationen hämtad från Berlin

I hans förslag till politikerna berättar han att han tycker att Skillingehus ska utsmyckas med en murkrona.
– Då händer det något visuellt med huset. Det blir mer liv i det.

Idén fick han på en resa till Tyskland och byggnaden Aletto Kudamm i Berlin och det lyser igenom att hans förslag gällande Skillingehus är genomtänkt.
– Säg att man bygger detta och på så sätt döljer ventilationen på taket. Då kommer ventilationsanläggningen bli som en häcklabyrint man har i en park. Man skulle kunna få in 200 till 250 personer på platsen och kunna mingla däruppe. Det behövs mycket och fler mötesplatser.

Claes Johansson tar upp Norrköpings kommunhus och Teleborgs slott i Växjö som goda exempel.
– Det är den känslan jag vill ha av det. Man vill ha lite liv och det behöver inte kosta jättemycket.

I ditt förslag nämner du klockstapeln på Skillingaryds kyrkogård. Varför det?
– Klockstapeln är väldigt känd i Tyskland. Den finns i någon tysk arkitektbok och har blivit uppmärksammad. Skillingaryd är en av de orter i Sverige som har flest torn och spiror på taken så vi kan fortsätta med något som faktiskt redan finns

Det återstår att se hur det kommer batt li med Claes Johanssons förslag. Under kommunfullmäktige i måndags togs beslutet att skicka ärendet vidare in i det politiska maskineriet i Skillingehus.

Klockstapeln - känd i Tyskland. Foto: Martina Ojala

Taggar

Dela


5 reaktioner på Från Berlin till Skillingaryd – så vill han förändra Skillingehus

Tycker nog att förslaget ligger i tiden. Måste säga att inspirationen från Berlin känns påtagligt relevant i kölvattnet av de senaste årens förändringar, påminner om svunna tider.

Ett monument över centralmakten i Skillingaryd och ett äventyrsbad för en halv miljard mellan Vaggeryd och Hok.

Bra initiativ, självklart ska vi utnyttja det centrala läget till en attraktion som sätter Skillingaryd på kartan som något utöver ett skjutfält, för övrigt äntligen helt säkrat från all onödig bostadsutveckling i trygg omkrets för verksamheten.
Spännande att se fram emot hur utformningen blir, antingen något som utmanar den befintliga arkitekturen eller en genialisk smakförhöjare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *