Nyheter

Friluftsgudstjänst som i fornstora dagar

Nyheter Söndagen den 26 juli var det friluftsgudstjänst på Ekbacken. Men dessförinnan hade en grupp män, med ledning av Bernt Emanuelsson rustat upp Ekbacken som den var en gång i fornstora dagar.

Duktiga gärdesgårdsbyggare: Bernt Emanuelsson, Göran Bertilsson, Sonny Gustafsson och Olof Olsson  [1/13]

  [2/13]

Bernt Emanuelsson  [3/13]

  [4/13]

  [5/13]

Maria Åberg predikate  [6/13]

  [7/13]

  [8/13]

  [9/13]

  [10/13]

  [11/13]

  [12/13]

  [13/13]

Tyvärr hade tidens tand börjat gnaga på gärdsgården, en sträcka på cirka 15 meter utmed vägen hade rasat ihop. Det enda att göra var, att ta bort det gamla och ersätta det med nytt virke. Bernt och Olof Olsson hade ett lager störar av långsamväxta granar, som de huggit och hyvlat till ändamålet.

Den 6 juli i blåst och regn, men med glatt humör satte Bernt Emanuelsson, Olof Olsson, Göran Bertilsson och Sonny Gustafsson upp en ny gärdsgårdsdel. Som belöning hade Bernt tagit med sig grillen, grillkorven med tillbehör och den ljuvliga doften spred sig över nejden och ingen var nödbedd. Margareta Svensson bjöd på kaffe och tårta till dessert.

Men Ekbacken var inte redo för friluftsgudstjänsten ännu. I denna ljuva sommartid har ju gräset vuxit till höga höjder. Bernt tog fram lien och började slå. Detta såg grannen Magnus Grunditz, han tog fram en annan sorts gräsklippare och hjälpte till att slå. När gräset torkat till hö så skulle det ju räfsas ihop och forslas iväg, då kom Gunnar Isaksson och fixade finliret.

Så kom då dagen alla väntat på, friluftsgudstjänsten.

Vår eminente vaktmästare Lasse Olsson körde upp alla de många ting som behövdes. Maria Åberg, präst, förrättade gudstjänsten, Ing-Marie Åkerhag var kantor, Bernt Emanuelsson och Monica Isaksson kyrkvärdar. Marias predikan på Kristi förklaringsdag, handlade om när Jesus blir förhärligad på berget. Hur tre av hans lärjungar trivdes så bra att de ville stanna kvar. Människor har alltid tyckt om att vistas på ett berg eller en höjd, kanske vi känner en närhet till vår Herre då. Vi som satt där på ekkullen kunde förstå känslan som Maria ville förmedla. Närheten till Guds natur, fågelsången, stillheten. Vi behöver vistas både i en kyrkosal och när det passar, ute i en grönskande sal.

Efter gudstjänsten berättade Jörgen Åberg, bland annat om att det för länge sedan funnits fyra kyrkor häromkring, Som avslutning smakade det gott med kaffe och kakor (som var inplastade). När vi skulle säga farväl, då började de första dropparna att falla.

De församlingsbor som kom var nöjda med dagen, tänk, att åter fått ta del av en fin gammal tradition här i Hagshult. En friluftsgudstjänst på Ekbacken.

Text: Margareta Svensson
Foto: Kenneth Åberg och Margareta Svensson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *