Fullsatt frukostmöte i Hok
Nyheter Fjärde frukostmötet för året hölls i Isakssons nya, fina personalmatsal i Hok där ett 50-tal frukostsugna mötte upp för att få senaste information och inte minst - att nätverka
Samarrangemanget ”Frukostmöte” med näringslivsrådet, arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen är populärt. Tidigt i veckan kom det ut mail om fullsatt frukostmöte och eventuella avhopp skulle meddelas…
Efter att frukosten var intagen och gästerna tog plats i matsalen började bröderna Isaksson börjar att berätta om sin verksamhet i Hok.
– Utbygget möjliggjorde en större möjlighet. Ingen kund ska vara vara större än 20% av omsättningen, säger Patrik Isaksson.
– Vi har lyckats bra med den här ökningen sedan 2010. Vi har ökat från 7 till 19 anställda som vi är idag och vi omsätter 25 miljoner. Vi har hunnit med att bygga till i två omgångar. Vi har eget utbildningsprogram, där man som nyanställd ingår i ett program för att säkra upp vår nivå och känna sig delaktig, säger Joel Isaksson.
– Vi har genom åren fortsatt tillverka till möbelindustrin. Men det har också tillkommit många kunder till lantbruks- och fordonsindustrin. Vi kör inte direkt till fordonsindustrin, utan indirekt via våra kunder. Vår nisch är automatsvarvning och vi håller oss till enkla till medelsvåra detaljer. Vi har revolversvarvarianten som består av två spindlar, en på insidan och en på utsidan. De klarar 30 – 65 i diameter. När vi kommer ner på mindre dimension så har vi svarvar till det, vi har ett brett industriprogram inom ett smalt område, berättar Patrik.
– Utbilda och få ihop gruppen är viktig. Man ska bli kompis med sina jobbarkompisar. Vi har mycket genomgångar dagligen. Alla jobb går igenom, riskanalys, råmaterial, vad kommer att komma senare under skiftet, vad strular, vad fungerar, all riskminimering kan man säga, avslutar Joel Isaksson.
Frukostmötet fortsätter med att SE-coacherna Viktoria Önneby och Linda Christoffersson har världspremiär för filmen om ”Koffes resa”.
– Att matcha och erbjuda coachstöd är inte unikt, men det som vi är bra på är att vi finns kvar när anställningen pågår. Inte bara hos arbetstagaren utan även arbetsgivaren, säger Viktoria Önneby.
Linda Christoffersson berättar om ”Fisken i skålen”.
– Vi ska tänka utanför skålen, Våga hoppa, våga visa vägen. Alla kan och vill arbeta om man får. När vi jobbar tillsammans med personen. Nära tillsammans. Tanken är att man ska mejsla fram vad det är för uppgifter personen vill göra och därefter komma ut på arbetsmarknaden. Finna, få, behålla. Vi finns med så länge som det behövs, ibland är det en stund, ibland är det under flera år. Vi kan vara med och hjälpa till med handledarstöd på arbetsplatsen. Det kan vara stöd i utvecklingen, stöd i svåra samtal, det kanske är så att man behöver tolkhjälp, så att man säkerställer att det här blir en hållbar lösning för alla, berättar Linda.
Annika Hedvall, kommundirektör och kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) ville berätta om den senaste information;
– Det är nödvändigt med de utmaningar vi har att vi jobbar tillsammans. Sedan 2012 har vi haft den här versionen som är tagen för hela platsen fram till 2030, säger Annika Hedvall.
– Det har varit en ganska normal befolkningsökning och vi har alltid växt lite grann i vår kommun. Det ökar lite och tuffat på genom åren. 2016 så händer det någonting, där är det en helt annan ökningstakt. Det drar iväg något alldeles gräsligt. Vi satte ett mål 2025 att bli 14 000, men det blev något tidigare 2018, vi är hälften så stora som Värnamo, men växer dubbelt. Det ger oss även utmaningar. Det märks att kommunen är het. Aktuellt i detta är nu finanseringsfrågan, säger Gert.
– Vi omsätter en miljard och har 1 200 anställda. I våra prognoser visar det tydligt att vi klarar den målsättningen vi har. Vi är en av de få kommuner som har svarta siffror på driftsverksamhet, bland annat socialnämnd. Vi analyserar varför vi är en av dom få. Vi har inga instutionsplaceringar och vi har ett arbetsmarknadsläge och det här breda och goda samarbetet spelar roll, säger Annika.
– När vi började växa 2016 började vi satsa på skola och iordningställande av tomter. 750 miljoner har vi satsat på vård, skola, omsorg och exploateringar. Vi har satsat hårt på det här. Är vi med i alla turer, not bakgrund av detta har vi ett tillfälligt investeringsstopp. Vi måste planera för nya skolor och för nya förskolor, det går inte att stanna. Vi måste vara mer noggranna när vi sätter de nya budgeterna. Tillfälligt investeringsstopp och vi har dragit i handbromsen. Vi ska inte investera mer än 338 miljoner på fyra år, vilket är otroligt mycket ändå. Vi jobbar med medborgardialogen och började i Åker, 100 personer kom till Bondstorp och nu toppar vi i Byarum på tisdag. Alla kloka inspel behövs av alla medborgare behövs. Det är det som det ska handla om, hur bygger vi hållbart och hur tar vi till vara på det här. Vi jobbar med tillsättning av näringslivschef och vi är nu i slutsatsen av tillsättande. Det är viktigt att vi får till det här nu, säger Gert Jonsson (M).
Hur går det med försäljningen av Logpoint undrar Patrik Isaksson.
– Vi har haft två riktigt stora affärer på gång. Även om vi är en offentlig organisation, så kan vi inte lämna mer information. Det kan hända något som gör att någon backar. Vi har stora förutsättningar och marken är inte helt enkelt. Det är inte sandmo att bara hyvla av. Tror inte att ni som skattebetalare trycker på med fler skattekronor. Vi måste ta hänsyn till marken att vi säljer till det pris som gör +-0, säger Gert Jonsson.
– Vi vill gärna fortsätta göra företagsbesök. Vi är öppna för att komma ut och besöka era företag om det finns tillfälle, avrundar Annika Hedvall.
Efter frukostmötet bjöd Isakssons på rundvandring i företaget.