Gärahovs Gård
Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.
Gärahov omnämns redan på 1200-talet i vilket gränserna för Byarums nunnekloster stadfästes. Att nunnorna i Byarums kloster ägt Gärahov är klart bevisat.
Gärahov och Hook var intimt sammanbundna till samma ägare på 1600-talet.
1624 uppläts Gärahov till Borgmästare Peder Gudmundsson i Jönköping och dennes måg Måns Jonsson som här skulle driva schäferi (fårfarm).
Gärahov var tidigare säteri och var därmed befriad från alla kronoskatter.
Gärahovs namn har använts sedan 1720. Följande namnformer har förekommit. Öfraboda, Järde, Öfverbogärde, Gärde, Gjärda.
I början av 1200-talet återfanns ett brev av Konung Erik Knutsson där den yttre ramen för vad som skulle bli Gärahov finns noterad. Dessa gränser är mitten av Hjortsjön ner till Linnarbäcken upp till Grimsjö mosse ner över Cklouahult (Torpet Västra Hult) och hela Byarum.
Gärahov hade även skogsmarker vid Stigamo och Tjurshult, rätt till 1/3 av fisket vid Skeen.
Om Gärahov är det under många år ganska tyst. År 1600 gavs Hook och andra gårdar till Agneta Arendsdotter Örnflyckt på ”behaglig tid”. Eftersom Hook och Gärahov under tid var sammanbundna till samma ägare, finns det skäl till att under ”andra gårdar” även Gärahov finns med.
Gustav II Adolf order 1624 att andra gårdar även Gärahov skulle upplåtas till Peder Gudmundsson i Jönköping och hans måg Måns Jonsson som här skulle driva schäferi (fårfarm) för att säkra råmaterialet till vadmakeriet i Jönköping. Efter Peders död 1655 övertog änkan Karin Törneskiöld egendomarna Gärahov, Brattebo och Götarp.
Byarums Hembygdsförening