Nyheter

Genombrottet: Södra Sverige kan få halverade elräkningar

Nyheter Under energiministermötet i Bryssel nåddes idag ett stort genombrott. Något som kan leda till halverade elräkningar för hushåll i södra Sverige.

Magdalena Andersson. Pressbild

Rysslands president Vladimir Putin har skurit ner och till och med stängt av gasleveranserna till EU. Något som främst påverkat hushållens elräkningar i södra Sverige. Vid en pressträff idag meddelade statsminister Magdalena Andersson att man inom EU har en stor enighet och nu nått ett genombrott. Något som kan leda till halverade elräkningar i södra Sverige.
– Inom kort kommer kommissionen med sitt färdiga förslag, berättade Magdalena Andersson.

Taggar

Dela


12 reaktioner på Genombrottet: Södra Sverige kan få halverade elräkningar

Energikris ja jisses då marknaden styr och då är det dax att staten tar över energimarknaden och styr upp det hela. Vattenfall bör tas över helt i statlig ägo, då de inte ägs till fullo av staten och vi bör helt se till att bortkopplas från en energibörs som vi inte skall delta på för att få rimliga priser, sedan ska vi öppna urangruvor som vi har och vara självförsörjande på energi till humana priser med kärnkraft.

”Kan halveras” och dessutom måste förhandlas om i EU? Kan vi inte få bestämma det själva?

Om kommunstyret hade varit lite på tårna för cirka 10–12 år sedan så skulle vi haft ett samarbete med ett lokalt företag och Vaggeryds Energi. Då skulle vi haft egenproducerad el och fjärrvärme i storlek som Torsvik för hela kommunen och lite till.

Jag hoppas detta inkluderar även de som inte äger sin bostad för elpriserna slår hårt mot de som hyr bostad också, om man lever på marginalen.

Pinsamt att sossar kör denna bluff inför tittarnas ögon tur att för en gång skull gjorde en journalist sitt jobb vilket vi inte är vana vid.

Statsministern försökte få det att framstå som att det var regeringen som tog tag i det och kallade till presskonferens. Men i själva verket var det EU och EU Kommissionen som stod bakom det och kallade till förhandlingar och inget är klart ännu. Var ju ”lite ” otur att en journalist ställde den rätta följdfrågan. Det hade nog inte statsministern och finansministern räknat med.

Nej. Det är inte ”hästhandlarspråk”. Förhandlingar har pågått i flera månader. Tvärtom är det ni moderater som mer och mer uppträder som hästhandlare.

Tydligaste exemplet på detta är när Kristersson lovar förintelseöverlevaren Hedi Fried att inte samarbeta med SD. Nu inte bara samarbetar ni med dem- de styr er, Mats. Tala om löftesbrott!

Elmarknaden i Europa fungerar inte idag tack vare Putin och jag förstår inte varför ni moderater drev igenom 4 elområden. Socialdemokraterna ville ha ett område vilket skulle gjort elen mycket billigare för oss.

Magdalena har stöttat oss i pandemin och hon kommer inte lämna svenska folket och våra företag i sticket.

Vi införde bland annat permitteringsstöd som räddade många företag och enskildas ekonomi i vår region. När ni ledda Sverige under finanskrisen så grep ni inte in. Inget permitteringsstöd- bara marknads krafter. Detta ledde till att bra och sunda företag gick i konkurs och våra invånare förlorade jobbat. Därför är Magda rätt person att leda landet.

Kenth, i sakfrågor bör man kunna samarbeta med alla partier. Lite märkligt syn på demokratin om man dissar cirka 20 procent av väljarnas röster.
– Kanske ska man lite ödmjukt titta i historien och se vad ens parti har gjort och vilka man stött. Där kan vi inte alltid vara stolta, varken du eller jag.

”Kan” är ju ett användbart ord så här i slutet av valrörelsen. Det är ju nästan som om det var sant.
SVT:s reporter var väldigt snabb med att förklara att det inte finns ett avtal. Det ska förhandlas.
S har bråttom nu, så då pratar de hästhandlarspråk. Alltid lurar det någon.
Faktum är att hade inte nuvarande styre, inkl V, MP och C avvecklat kärnkraftverken, så hade inte problemet varit speciellt stort.

Rekord i elexport under energikrisen

Mitt under energikrisen har Sverige satt nytt rekord i elexport. Den svenska elexporten i juli blev 4 terawattimmar, visar SVT:s granskning.

Elmarknaden i Europa är ihopkopplad och Sverige måste därför enligt konkurrensreglerna exportera el om någon utanför Sverige vill betala mer. Ju mer el Sverige exporterar, desto mer drivs priserna upp i Sydsverige.

Eftersom det är ont om produktion och dåligt med överföringskapacitet från norr finns det ofta inte tillräckligt med el för att fylla exportkabeln till Tyskland och hålla priset nere i syd. (Text tv)

Det är väl jättebra om vi kan komma överens om en lösning inom EU som innebär halverade kostnader för oss. Vi Socialdemokrater vill dessutom använda 90 miljarder för att stötta svenska hushåll och företag och införa ett högkostnadsskydd.

Halvering vad innebär det egentligen?Kommer då elräkningarna att ligga på 10 000–15 000 kronor i månaden? Då kommer det ju ändå vara ohållbart för väldiga många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *