Nyheter

Gert förklarar nyttjanderättsavtal på Stigamo

Nyheter Vid kommunfullmäktige hade Klas Gustavsson (EMP) ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) angående läget med Stigamo. ”8,3 miljoner in tack vare nyttjanderättsavtal, det här är ingen kohandel”.

Invigning av konstverk maj 2019, arkivbild

Gert Jonsson (M) svarar på interpellationen som innehöll tre frågor: hur mycket har sålts, vart går pengarna från försäljningen till och hur många tomter finns att sälja…

– Ibland får man kritik för att man inte svarar på det som står. När vi säljer tomter vid Stigamo så använder vi oss av nyttjanderättsavtal. När vi gör om mark till industrier, är det meningen att det ska utveckla och vara strategisk samhällsutveckling. När vi hittar en kund för vi långa samtal och vi får då till oss ett nyttjanderättsavtal.

– Man skriver ett avtal och betalar en summa för att komma igång, summan är nyttjanderättsavgift. Vi har fått in 8,3 miljoner kronor under 2018 till december 2020. Vi antar exploateringsregler och inkomsten följer samma regelverk. Vi tar en budget varje sommar. Vi är en slags bank och vi ligger ute med pengar till den dagen det är dags för försäljning. Skulle det uppstå ett överskott, får vi hantera det då. Det ska inte vara något överskott när det gäller Stigamo.

– Detaljplanen för tomterna är väldigt bra. Den anger en enda väg rakt igenom. Vi har således en stor frihet att göra olika stora tomter. Jag skulle kunna tänka mig att om det fattas 15 till 18 miljoner dags dato. Vi hade såklart önskat att vi hade kommit längre i våra avtal än vad vi är i dag, men vi har sagt att vi måste lägga in ytterligare en växel för att komma till avtalsskrivning. Vi har stora förhoppningar att området ska bli utbyggt. En annan exploatör finns söder om riksväg 30, så hela området växer allt eftersom. Jag hoppas att vi står snart med färdiga avtal. Riktlinjer för kvadratmeterpris är 320 kronor inklusive fjärrvärmekostnaden. Det är ingen kohandel, utan det följer de mallar vi har tagit här i kommunfullmäktige, svarar Gert Jonsson (M).

Interpellationen ansågs av kommunfullmäktiges ledamöter som besvarad.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *