Nyheter

Gert Jonsson debatterar kring Östermoplanen

Nyheter – Med önskvärd tydlighet, ha stor respekt för demokratiska processer skriver kommunalrådet Gert Jonsson (M) i en debattartikel.

Östermo

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 9 juni 2021 om positivt planbesked och planuppdrag för Östermo I:5 i Vaggeryd enligt det underlag som presenterades för politikerna som vid det tillfället var undertecknad, Kenth Williamsson (S), Ulf Abrahamsson (C ) Kenneth Åberg (S) samt Thomas Axelsson (KD). Beslutet var enigt och det var också beslut om att det var en utökat förfarande och att sista kommunala beslutsinstans var kommunfullmäktige.

En detaljplan är en juridisk handling som ger byggrätt enligt planen och det är demokratisk process där alla har rätt att yttra sig.

När beslutet av planbesked är fattat så jobbar kommunledningskontoret på med underlagen och tar hänsyn till andra kommunala beslut och övriga regelverk som kan vara kommunala eller nationella.

Under resans gång från planbesked till laga kraft vunnen gång så är det nya politiska beslut som ska tas. Dels att ställa ut planen för samråd, dels också ställa ut den på granskning. Här är också Länsstyrelsens en viktig instans då de har rätt att upphäva detaljplan.

Svenska kommuner är unika i att vi har ett planmonopol och utifrån detta monopol är det viktigt att göra alla steg rätt.

En inkommen skrivelse som i detta fall hänvisas till samrådsprocessen. Detta har muntligt kommunicerats borde gjort det skriftligt.

Skulle vi i en detaljplaneprocess ta in alla synpunkter från enskilda medborgare eller politiker innan vi har en samrådshandling att ta ställning till får vi en väldigt osäker process. Givetvis förs det dialog under processen men det är ett objektivt arbete som utförs av tjänstepersoner.

Kommunstyrelsen hade för några år sedan en revisionsgranskning som just påtalade det olämpliga i att politiker gick direkt in och styrde vad det ska stå i en tjänsteskrivelse eller förslag till beslut.

Politikens tid kommer när ärendet kommer upp för beslut och då finns det ett objektivt beslutsunderlag som inte är färgat mer än de tidigare övergripande beslut som är tagna.

Vi har över 20 detaljplaner på gång och om vi då via skrivelser eller annan direkt påverkan försöker att påverka en detaljplan så följer vi inte de demokratiska spelreglerna. Det kan till och med vara så att detaljplaner inte vinner laga kraft och blir juridiskt bindande på grund av att vi gjort avsteg i planprocessen.

Slutligen allt har sin tid och möjlighet till att fatta andra beslut än förslaget från kommunledningskontoret kommer inom kort.

Jag har uppfattat att många tycker illa utifrån den information om planförslaget som har kommit och förts dialog kring. Och även jag kommer till att vara tveksam till en del och kanske rösta nej till en del.

Men jag leker inte minister och springer ut och in och talar om min åsikt och hur planförslaget ska skrivas. Det har varken jag eller någon annan politiker eller medborgare rätt till heller.

Så slutligen respekt för förslag oavsett var de kommer ifrån och respekt för att politiken fattar beslut vid olika tillfällen. Och tillfällen för politiken är vid planbesked, beslut om samråd och beslut om granskning samt antagande i kommunfullmäktige. För medborgare kommer tillfället till synpunkter när vi ställer ut för samråd samt ställer ut för granskning.

Och inkommen skrivelse finns med när vi tar in synpunkter från samråd och granskning.

Gert Jonsson
Kommunstyrelsen ordförande (M) och ytterst ansvarig för att vi har ett korrekt beslutsfattande.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Gert Jonsson debatterar kring Östermoplanen

Gert, du lyckas skriva en debattartikel utan att egentligen säga något alls. Men det jag reagerar på är detta i din artikel

”Men jag leker inte minister och springer ut och in och talar om min åsikt och hur planförslaget ska skrivas. Det har varken jag eller någon annan politiker eller medborgare rätt till heller.”

Intressant, tycker du inte att medborgare ska få uttrycka sin åsikt om hur planförslag ska skrivas?
Är det jobbigt när medborgare har åsikter som avviker från dina egna?

Det blir som så ofta fel när vår ordförande i kommunstyrelsen skall beskriva vad som hände när beslutet togs. Vad vi beslutade i kommunstyrelsens arbetsutskott gällande positivt planbesked, var att ta fram en plan avseende utökad, reglerad byggrätt och utbyggnation av befintlig verksamhet. Inget annat, det vill säga förslag som simhallar och sporthallar på området. När nu ett samlat antal företagare reagerar starkt på planerna som omfattar betydlig mer än vad beslutet avsåg, blir detta än mer anmärkningsvärt. Till detta att företagarna brevledes framfört sina synpunkter på planerna ställt till kommunledning vågar våra kommunalråd inte ta denna dialog med företagarna. När sedan via denna debattartikel går vår ordförande i kommunstyrelsen ut att försvara våra tjänstemän blir det än mer illa. Våra tjänsteman har totalt missuppfattat sitt uppdrag de fick från politikerna den 9 juni 2021.

Thomas Axelsson (KD)

Även detta påstående är direkt felaktigt.
Tror nog att man ska läsa underlaget för planbeskedet först och se den geografiska avgränsningen som vi godkände tillsammans.
Thomas framhåller ofta att vi ska ha ett agilt arbetssätt inom kommunen. I detta med agilt arbetssätt delar jag Thomas uppfattning.
Men då gäller det att jobba med förtroende och tillit och inte detaljstyra vare sig i förväg eller under resans gång. Ett sådan politisk styrning står i rak motsats till agilt arbetssätt.
Redaktionen: Agilt kommer från engelskan och kan sägas vara kanslisvenska för lättrörligt

Står det verkligen i planbeskedet (det politiska beslutet att göra en planändring på området vid Mastec/Kromtjänst) att detaljplanen ska omfatta ett badhus/simhall i anslutning till en av de vassare kemiska industrierna i kommunen?
Är det i verkligheten inte så att planbeskedet, det demokratiskt fattade beslutet att göra en ny detaljplan, avhandlar utveckling av mer mark och tillbyggnader för dessa skatteinbringande verksamheter?
Vem har påverkat det politiska demokratiskt fattade beslutet om planbesked? Kan det möjligen vara kommunrådet själv som i med hjälp av ”den sanna demokratins Ande” spelat lite under täcket med den ansvarige tjänstemannen för samhällsbyggnadsavdelningen/kanslichefen?

Felaktigt påstående Per-Erik. Läs planbesked och plan uppdraget. Där finns hela ytan beskrivet och vad som måste utredas.
Har inte pillat och styrt i det. Enbart taget del av informationen om det pågående uppdraget.

Gert,
Nu förhåller det sig ju så att hela beslutsprocessen har blivit analyserad och beslutet genomläst och du drar en vals, beakta även gärna vad Thomas Axelsson redogör för.

En otroligt dålig förklaring till den otrygghet som skapats hos föreningar och företag genom hanteringen av detta ärende.

Håller verkligen alla Moderater med om denna så korrekta hanteringen av ärendet

Lämna ett svar