Nyheter

Gert (M) berättar om Brysselresan

Nyheter Kommunledningen i Vaggeryds kommun politiker och ledande tjänstepersoner har tillsammans med Habos kommun politiker och ledande tjänstepersoner varit i Bryssel i två dagar. Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande berättar om resan…

Jörgen Wharborn, Susane Wahlström och jag, Gert Jonsson  [1/4]

Från vänster: Gunnar Pettersson Habo (S), Kenth Williamsson (S), Sussane Wahlström (M) från Habo, jag Gert Jonsson och Thomas Axelsson (KD, Annika Hedvall vår kommundirektör och kommundirektör i Habo Jan Sundman  [2/4]

I parlamentet  [3/4]

  [4/4]

Vaggeryds kommun har, som regel, varit på plats i Bryssel minste en gång per mandatperiod. Förra gången var det 2019 och då var undertecknad med även den gången. Och min reflektion är väl att allvaret och vikten med EU samarbetet är än tydligare nu.

Rysslands väpnade angrepp på Ukraina har verkligen satt fokus på hur viktigt det är med Europeiskt samarbete. Både bistånd och sanktioner måste samordnas för att få effekt. Och frågan är vad hade hänt med Europa om inte EU hade funnits. Nu är Finland, Baltikum, Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien med och vi är totalt 27 länder i EU. Ukraina, Turkiet och flera andra länder på Balkan vill bli framtida medlemmar. 

Allt är inte perfekt med EU men så länge dessa länder pratar med varandra, gör affärer med varandra så byggs det relationer som skapar förståelse, trygghet och fred.

– Under dessa två hektiska dagar besökte vi bland annat: Smålandskontoret, EU-kommissionen, SKR kontoret, Sveriges ständiga representation vid EU samt Europaparlamentet. Vi fick också träffa Illan de Basso socialdemokratisk parlamentariker från Jönköping och Jörgen Warborn moderat parlamentariker från Varberg. 

Ett medskick tillbaka var att fler beslutsfattare bör besöka EU och Bryssel och cirka 60 procent av de beslut vi tar i Vaggeryds kommun har påverkan från EU. Det går att påverka men då måste man vara tidigt på plats och skapa kontakter och relationer. Även fler svenska journalister bör bevaka och följa EU-arbetet.

Någon frågar säkert hur klarar sig Norge, Storbritannien, Schweiz med flera. Svaret var att dessa länder har i princip samma avtal men har inte samma tillgång till den inre marknaden samt mindre möjligheter att både påverka och bidra till arbetet.

För ett litet exportberoende land som Sverige så drar vi stora fördelar av samarbetet. Men allt det goda som ändå görs på EU nivå kommer inte alltid fram. Så vi behöver prata mer EU i Sverige och engagera oss för vi har en vana att ta saker och ting för givet vilket inte alltid är så givet.

Klimatfrågorna, fredsfrågorna och medborgarnas välstånd är viktigt. Sverige behöver EU och EU behöver Sverige.  

Syftet med studieresan är strategisk så deltagarna som representerar ledning inom förvaltningar och inom Habo och Vaggeryds kommun ska kunna få större nytta av EU-samarbetet och bättre kunna möta de utmaningar som kommuner står inför. 

Arbetet på nationella, regionala och lokala myndigheter styrs till stor del av det europeiska regelverket. Som politiker och tjänsteperson behöver man därför förstå arbetstrukturen och beslutsprocessen på den europeiska nivån, för att effektivt kunna driva frågor och påverka i de forum där besluten fattas. Dels finns det möjlighet till ekonomiskt stöd för olika projekt och dels finns det viktiga nätverk och källor till kunskap. Fokus kom på att ligga på den kommunala och regionala kopplingen till EU. 

Gert Jonsson (M)
Kommunstyrelsens ordförande  

Taggar

Dela