Gigantisk renovering för över 140 miljoner
Nyheter I november berättade vi om att byggnadstekniska undersökningar skulle göras i kommunkontoret i Skillingaryd. Nu är besiktningen klar och summan för att få Skillingehus friskt igen, så att kommunanställda kan flytta tillbaka, blir över 140 miljoner kronor.

”En byggnadsundersökning görs/ska göras på kommunkontoret i Skillingaryd”. Det fick Kenth Williamsson (S) tekniska nämndens dåvarande ordförande information om vid sammanträdet i november förra året. Han berättade då att ”Vi märker tydligt att vi får in mycket fler anmälningar och vi blir också medvetna om vad som hänt och händer när vi har skötsel i vår egen regi. Vi får positiv återkoppling om att allt åtgärdas mycket fortare nu. Men det finns en del att göra och vi har många gamla lokaler”. Barn- och utbildningsförvaltningen flyttade från Skillingehus först och kommer att följas av socialförvaltningen som tar plats på Skänkelund i Vaggeryd.
Sedan dess har ärendet varit, förutom hos tekniska nämnden, även hos kommunstyrelsen då problemet visade sig vara större än tänkt och en projektgrupp har tillsatts.
I dag är det inte Williamsson som är tekniska nämndens ordförande utan Gert Jonsson (M). Efter nämndens senaste sammanträde berättar Jonsson så här:
– Vad vi gör i tekniska är att hålla oss informerade. Vi är i början av ärendet. Vi beslutade att äska fem miljoner till den nyare delen som är byggd 2013, så det kommer igång i närtid. I den här delen handlar det om att ventilera golven och inte riva väggar med mera. Resten av huset krävs några fler beslut. Men just nu ser det ut att bli fem miljoner för den delen där vi startar så snart vi kan och 140 miljoner för resten av Skillingehus.
Olof Sjöholm (C) vice ordförande i tekniska nämnden:
– Konsultrapporten vi fått säger naturligtvis en del men det här är ett projekt och det är svårt och det kan innebära överraskningar.
Var kommer dessa pengar ifrån, vad är det för investering kommunen får avstå ifrån?
Olof Sjöholm (C) meddelar att man får invänta budgetberedningen och att:
– Vi har en investeringsplan. Det kommer nog att sägas en del hårda ord och alla kommer inte få exakt som man själv vill.
Gert Jonsson (M);
– Man brukar ha en idé om pengarna men det är så stora summor och av olika skäl går det inte hantera exakt just nu. Det är ovisst. Vi behöver snacka ihop oss över tre mandatperioder egentligen. Det är svårt för nästkommande fullmäktigeförsamling som vi inte vet vilka de är och hoppas detta inte blir en valfråga. Jag hoppas att man är så förnuftig att det inte blir en enda stor röra.
Olof Sjöholm (C);
– Går vi efter den prioriteringen vi har så ligger reinvesteringar och underhåll högt på listan. Skillingehus ska därför gå före nybyggnation. Det har varit en utmaning innan men nu har den här blivit större. Just de här fem miljoner till att börja med har vi äskat från kommunstyrelsen.
Gert Jonsson (M);
– Skillingehus är ett nav i hela kommunens verksamhet. Vi kan inte bara sätta lapp på dörren att vi har stängt i fyra år.

Olof Sjöholm (C) och Gert Jonsson (M) från tekniska nämnden
Skillingehus byggdes 1970 och har därefter har tillbyggnad gjorts 2013. Skillingehus omfattar i dag totalt 8 450 kvadratmeter. Nu står det 55-åriga huset för ett större investeringsbehov.
Enligt den 77 sidor stora konsultrapporten tekniska nämnden fick på sammanträdesbordet rör det sig om en renovering som kostar 140 miljoner kronor. Den tekniska livslängden på flertalet byggnadsdelar är uppnåd. I åtgärdsförslaget har utgångspunkten varit att Skillingehus ska klara minst 50 år utan större renovering utöver underhåll.
I åtgärdsförslaget finns också information om att stora delar av huset rivs men stommen bevaras.
Åtgärderna utförs förslagsvis i tre etapper.
Konstruktioner med asbest och tryckimpregnerat material ska saneras och ersätts med nya konstruktioner.
Ytterväggar rivs ut till fasad och byggs upp med nya väggar med bättre värmeisolerade egenskaper, vilka tätas invändigt mot stommen.
Fönster och dörrar byts till nya och fasad renoveras eller alternativt byts ut.
Ett komplett stambyte utförs med nya våtrum.
Innerväggar byggs om i sin helhet med bättre ljudisolerade egenskaper.
Takbyte där nya taket får utvändig takavvattning, fläktrummet behålls men med nya konstruktioner.
Serviser byts ut i samband med grävarbeten och anslutning takavvattning läggs dränering runt huset.
Projektering tar nio månader och byggtiden 35 månader, vilket då blir fyra år.
Det finns en peng framtagen för nybyggnation och den är ungefär dubbelt så hög som renoveringsalternativet.
Riv och bugg ett nytt kommunhus som är anpassat för verksamheterna som huserar där. Har vi inte lärt oss något över tid om att renovera mög?
Billigare att riva och bygga nytt. Gör inte om som vårdcentralen renovera och byta tak för att sen riva = skattemedel upp i rök som vanligt.