Nyheter

Götafors skola blir den första i världen att uppnå prestigefylld miljöutmärkelse

Nyheter Med denna milstolpe inom hållbarhet har Götafors skola i Småland, Sverige, blivit den första skolan i världen, den andra byggnaden i Sverige, att uppnå en prestigefylld utmärkelse för hållbara byggnader.

Foto: Sara Mejving

Genom att kamma hem certifiering visar Götafors skola att cirkulära modulbyggnationer har potential att förvandlas till moderna, energieffektiva och miljövänliga skolor. Projektet sätter en ny standard för hållbart byggande av offentliga miljöer i Sverige och inspirerar till en mer hållbar framtid för kommande generationer. 

Parmaco, som är ansvarig för byggnationen, har genom sin expertis kunnat optimera Götafors skolas resurser och minimera dess miljöpåverkan. Med innovativa lösningar och tekniker har det resulterat i en skola som inte bara är funktionell och vacker, men också gynnar eleverna såväl som pedagogerna med en mer hälsosam och miljövänlig skolmiljö. Genom projektet har man haft ett nära samarbete med rektor och pedagoger vilket har gjort att byggnaden har optimerats för elevernas behov. 

– Vi är enormt stolta över vår nya skola som har fått allt det vi önskat för en optimal arbets- och inlärningsmiljö för både elever och pedagoger. Lokalerna är flexibla, har bra flöden och optimal ljud- och ljusnivå vilket är en dröm att få arbeta och studera i. Vi upplever redan högre trivsel, ökade möjligheter för god undervisning och lärande samt bättre resultat, säger Maria Ekenskytt, rektor för Götafors skola. 

Att en modulbyggd skola uppnår högsta poäng i områden som dagsljusoptimering, energieffektivitet, vattenhantering och föroreningsskydd, visar inte bara ett engagemang för miljömässig hållbarhet utan bidrar också direkt till en bättre inomhusmiljö. Dessa åtgärder garanterar en hälsosam och stimulerande atmosfär som främjar elever såväl som pedagogernas välbefinnande. Effektivt ljus och klimatkontroll, öppna ytor, och säkerhetsförbättringar skapar en inbjudande och produktiv miljö. 

– Detta är en otrolig prestation för alla inblandade. Genom att fokusera på rätt saker och samarbeta effektivt har vi visat att det är möjligt att uppnå exceptionella resultat i hållbar utveckling. Cirkulärt och modulärt är framtiden för hållbara byggnationer, säger Rikard Nyhrén, vd för Parmaco i Sverige. 

Parmaco – Innovativa och hållbara byggnader för en bättre framtid 

Parmaco är ett ledande företag inom modulära byggnader som erbjuder skräddarsydda lösningar för skolor, förskolor, vård, bostäder, kontor och försvar. Våra hållbara och hälsosamma byggnader är modifierbara och kan anpassas till dina specifika behov. Med över 30 års erfarenhet och verksamhet i flera länder, levererar Parmaco dynamiska byggnader av hög kvalitet som möter framtidens krav. 

Fotnot: Breeam In-Use är en globalt erkänd certifiering som bedömer en byggnads prestanda inom nio olika kategorier, inklusive energi, vatten, avfall, hälsa och välbefinnande, transporter och innovation. Götafors skola har uppnått exceptionella resultat i samtliga kategorier, vilket visar på engagemang för höga miljömässiga ideal. 

Denna utmärkelse är inte bara en framgång för Parmaco som ligger bakom projektet för Götafors skola och för Hedström & Taube som har skött certifiering, utan även för hela den svenska byggbranschen. Det visar att Sverige är en ledare inom hållbart byggande och att det är möjligt att skapa byggnader som är både miljövänliga och funktionella inom offentlig såväl som privat sektor. 

Källa: Pressmeddelande 

Foto: Sara Mejving

Taggar

Dela


5 reaktioner på Götafors skola blir den första i världen att uppnå prestigefylld miljöutmärkelse

Härligt att vi skattebetalare får något för de 80 miljonerna vi pumpar in på en tioårsperiod! För att sedan ha noll och ingen skola….

C.G kolla i skillingaryd.nu den 29/5 22 notis med Gert Jonsson som berättar det är bara i 10 år och eventuellt 5 år extra vid behov. Skillingaryd.nu publicera gärna den.

Hållbar eller ej – det lär förhoppningsvis inte visa sig förrän efter några år. Om det tidigt visar sig att byggnaden brister i hållbarhet och måste repareras – då är det rena katastrofen. Vad är det för avtal som bara gäller en begränsad tid? Är det avtal som gått ut när bristande hållbarhet visar sig? Det är som en vitvara, som tydligen förväntas hålla 10 år eller så – sedan får man köpa nytt för produkten höll inte längre än så.
Så om man idag pratar hållbarhet för nybygget är det bara rent tomt snack och propaganda för något som kanske är en produkt som inte håller.

Grattis till priset, men tyvärr är det fortfarande baracker. Pris eller inte bygg på grund för detta avtal gällande väl bara en viss tid? Om jag inte minns fel.

Det här luktar annons lång väg, vissa stycken är inklistrade från företagets hemsida.
Ni kan bättre!
Redaktionen svarar: Det är ett pressmeddelande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *