Nyheter

Granbarkborren härjar

Nyheter Under sommaren har angreppen från granbarkborren kontrollerats

Problemet med skog som angripits av granbarkborren har oroat många skogsägare och Skogsstyrelsen gjorde beräkningar som skulle innebära att stora arealer skulle drabbas. Efterhand har det vist sig att angreppen inte har blivit så stora som befarat med anledning av det relativt gynnsamma vädret som vi hade i våras. Trots det finns det skador som innebär att skog måste avverkas och tas om hand. Enligt Skogsstyrelsen är det viktigt att fälla och transportera bort de träd som angripits under året och som har merparten av barken kvar. Genom en sådan åtgärd får man med sig många granbarkborrar som sitter i barken och som därmed inte inte kan fortsätta med angrepp på andra granar.

Hur upptäcker man då färska angrepp? Skogsstyrelsen ger följande tips på åtgärder för att upptäcka färska angrepp och det är på nära håll som skadorna lättast upptäcks:

  • Sök efter borrmjöl på liggande solexponerande stammar och vid stambasen på stående träd. Du kan också se gnagmjöl i barkfickorna på trädet.
  • Titta efter kåda som granen försvarat sig med. Det blir som tårar på stammen. 
  • Torra gröna barr på marken som granen har tappat kan vara tecken på angrepp.
  • Titta efter avfläkt bark högt uppe på stammarna, under den fortfarande gröna kronan. På högsommaren börjar granbarkborren sina angrepp på stammen vid grönkronans nedre del och fyller på nedåt. Det kan därför finnas angripna granar som inte har några ingångshål på de nedersta metrarna.
  • Där barken fallit av kan du titta efter granbarkborrens modergångar, ofta har de näbbspår av hackspett.

Är det omfattande skador kan det vara lika bra att avverka hela beståndet då det är troligt att skogen blir kraftigt angripen även kommande år. Genom avverkning under vintern kan virkesvärdet räddas och granbarkborren tvingas bort.

Foto: Skogsstyrelsen

Taggar

Dela


Lämna ett svar