Nyheter

Grannar samlar sig: Nej till 100 nya bostäder

Nyheter För tre år sedan köpte Casandra och hennes sambo huset på Skogsvägen i Vaggeryd för det lugna läget, grönområdet och den lilla men lite slitna lekplatsen. Vad de inte visste då var att kommunen planerar 100 nya bostäder på tomten intill. – Man känner sig så oerhört liten, berättar Casandra som startade en namninsamling mot kommunens planer

Casandra Utas precis utanför sin tomtgräns

Detaljplanen som nu är ute på samråd ska möjliggöra flerbostadshus och friliggande villor. Inom fastigheten är det tänkt att det ska framöver bli 100 nya bostäder i form av flerbostadshus samt friliggande villor.

Detaljplanen ska möjliggöra även för parkering och öppen gårdsyta, ny anslutning mellan Jönköpingsvägen och fastigheten Fridhem genom att en lokalgata. Lokalgatan är i dag en gångväg som planeras öppnas och breddas för trafik. Exploateringen på tomten kan ge bland annat ett sjuvåningshus på en nockhöjd av 24 meter på det begränsade området.

För tre år sedan flyttade Casandra Utas och hennes sambo till Skogsvägen och blev närmsta granne med Fridhemstomten. 

Visste ni om det här när ni köpte villan på Skogsvägen?
– Vi fick, precis efter att vi skrivit på pappren, veta att något var på gång. Mäklarna borde sagt något. Grannarna, som flyttade in ett halvår efter oss, fick också reda på det efter köpet. Man lär sig efterhand att googla och söka information själv. Man förlitar sig på att man får reda på saker och ting. 

– Fantastiskt grönområde som nu ska bli parkeringar och sjuvåningshus, det är sorgligt, menar Casandra som inte visste om planerna när huset köptes

Hur kommer den nya planerade detaljplanen att påverka er?
– Väldigt mycket. Vi köpte huset i området med tanke på att bilda familj. Vi såg det fina grönområde, liten lekpark runt hörnet, lite trafik och vi skulle känna oss bekväma med våra framtida barn. Längs vår tomtgräns går en gångväg ut mot Jönköpingsvägen. Den ska bli in- och utfart till 100 bostäder är det tänkt. De säger att vi kan sätta upp staket.

– Det var inte riktigt det här vi hade tänkt oss. Vi hade nog inte köpt huset om vi hade vetat det vi vet i dag, berättar den relativt nyblivna Vaggerydsbon Casandra.

Kommunen lämnade ut detaljplanen för samråd i sommar och senast nästa fredag ska synpunkterna vara inlämnad. Casandra tog saken i egna händer och startade en namninsamling och tog kontakt med en advokat som ska hjälpa grannarna att se över planerna för området, samt se till att grannarna utrycker sig på ett bra sätt för att ha en chans mot kommunen.

– Det har visat sig att någon i området är insatt i barnkonventionen och barns rättigheter, som har engagerat sig. Någon har tagit kontakt med hembygdsrådet gällande historiken kring området. Man har helt enkelt tagit egna initiativ om andra vinklar som jag inte tänkt på. Jag har varit föräldraledig så jag har hunnit med att besöka 70 hushåll i området, pratat med de som varit hemma, lagt lapp i lådan men även startat en digital namninsamling.

Från Jönköpingsvägen är det idag en gångväg. Den ska breddas och bli en lokalgata till parkeringen.

Namnen fylls på och det är redan mer än en tredjedel, trots semestertider, av de besökta hushållen som noterat sin signatur på insamlingen.

– Man märker att när man pratar med de som jag fysiskt varit i kontakt med, eller på digitala insamlingsformuläret där det finns utrymme att lämna egna kommentar, att många tycker det här är tråkigt och är upprörda över planerna.

Har ni som grannar varit inbjudna till kommunen för samtal?
– Ja, vi tre som bor närmast här har varit på ett par möten i olika skeden. De säger att de ska bygga. Vi har uttryckt vad vi känner och de säger ”Ja, så kan man tycka”. Man känner sig så otroligt liten.

– Det här är vårt liv, vi har en dotter på 1,5 år, vi älskar huset, grönområdet, den lilla slitna lekparken som vi besöker varje dag, det är sorgligt att det blivit så här. De tar det ifrån oss, avrundar Casandra Utas som ser ut över grönområdet närmast hennes tomt där det kommer att bli parkeringsplatser för 100 hushåll samt ett stenkast bort 24 meters sjuvåningshus… 

Här finns namninsamlingen digitalt

Till vänster om Casandra skymtar den lilla lekplatsen som hon och dottern besöker dagligen.

Området där allt planeras mäter ungefär 1,6 hektar.

Taggar

Dela


23 reaktioner på Grannar samlar sig: Nej till 100 nya bostäder

Ett Fridhem återrenoverat till sin forna glans vore en riktig pärla som skulle pryda Vaggeryd för lång tid framöver. Tomten är stor, det finns plats för nya hus också. Låt inte historielösheten och kortsiktigheten segra. Vi har ingen utrymmesbrist. Ska något rivas för att ge plats finns många andra tomter med fula nedgångna hus jag skulle kunna peka ut. Man kan börja med kvarteret Oden mitt i centrum

Någon som tänkt om ett sådant bygge börjar brinna? Kommunen bör nog prata med en brandman! Vad jag vet finns det ingen stegbil i kommunen!

Det finns ingen som helst anledning att bygga sjuvånings lägenhetshus i Vaggeryds kommun.

Det finns mängder utav möjlig ytor att bygga 3-våningshus, radhus och villor i hela kommunen.

Jag tycker det är bra att lyfta in barnkonventionen så att kommunen framtida bostadsplaner motverkar behov av fler barackskolor

Det som behövs i Vaggeryds tätort är nybyggnation utav skolor så barnen snarast får slippa undervisas i befintliga tvåvåningsbaracker.

Det kan väll inte vara så att nuvarande planerade skolbyggnationer kräver ett sjuvånings bostadshus i grannkvarteret. Är det så måste all skol -och bostadsplanering göras om från början.

Just nu har vi dessutom en tokig regering som lyckats få till en kraftig minskad befolkningsökning till endast plus 5600 personer i hela landet en utveckling som självklart även kommer drabba Vaggeryds kommun.

Jag har läst översiktplanen noga och inte kunde jag drömma om att den gömde möjliga detaljplanarbete som leder till att politiker låter 7-våningshus slinka igenom.

Mitt tydliga råd är demokratiskt nämligen lyssna mer på de boendes åsikter i all planering framöver

Kommunen köpte fastigheten för 6 mkr. Markanvisning finns tecknad med PHL. Om detaljplanen inte innehåller tillräckligt många BTA blir köpet en ekonomisk katastrof.

Kan inte alla bara anpassa sig efter mig?
Tror du på riktigt att mäklare är schyssta och ärliga?
De skiter i dig som köpare.
Men snälla, döda små samhällen för du inte vill ha grannar. Framtiden knackar på dörren.
Vakna!

Det handlar ju inte om att inte vilja ha grannar. Det handlar ju om att hela områdets karaktär ändras, från lugnt, barnvänligt och grönskande till ett kaos av trafik och betong. Det är en ganska stor påverkan på de som redan bor i området. Och tänk tvärt om. Hade en privatperson lämnat in ett bygglov på en villa på 3 våningar hade kommunen sagt ”Nej! Det ryms inte i detaljplanen”. Men att skjuta upp ett 7-våningshus – inga problem. När kommunen vill bygga finns ingen detaljplan längre.
Det är fult! Vanliga människor ska anpassa sig efter de regler kommunerna sätter upp, men kommunerna kan köra över dem. Man kan alltså inte titta på en detaljplan och förvissa sig om att det man köper också är det man får. Dessa boende har också rätt till åsikt över området där de redan är boende.

Jag tycker också att det är otroligt dåligt av kommun och mäklare att inte informera eventuella husköpare om detaljplaner för närområdet.

Dessutom tycker jag att det är ännu sorgligare att kommunen inte värdesätter de alltför få fantastiska äldre byggnader vi har kvar i Vaggeryd!

Vi borde restaurera och återställa för att behålla charmen på orten!

Följ Gamla Vaggeryd på facebook så ser vi att hela Storgatan var kantad av vackra hus, varav många finns kvar, dessutom i kommunens ägo.

Gamla Fridhem är och har varit en magnifik byggnad som verkligen skulle smycka kommunen om det restaurerades! (Se gamla bilder)

Det finns gott om mark runt Vaggeryd att bygga bostäder på i nära anslutning till orten! Låt grönområdena vara kvar!

Ja, varför låter kommunen sina få bevarade vackra gamla hus förfalla? Gör hellre om dem till bostäder än att riva och bygga nytt. Förutom Fridhem tänker jag till exempel på både Götafors skola och Storgatan 39 som står (nästan) tomma. Det ger ett sådant mervärde till en kommun att ha en del av den äldre bebyggelsen kvar och Vaggeryd är illa åtgånget på den fronten…

Verkligheten av att ha en bostadsbrist är att det kommer att behöva byggas ganska många bostäder på flera ställen i kommunen och i Sverige rent generellt. Det är både jobb, boende och folk som står på spel om vi inte bygger fler bostäder.

Det är tråkigt att de som bor nära området kanske känner sig straffade eller på något vis behandlats dåligt för att politikerna vill ta tag i samhällsproblemen i vår kommun. Faktum är att Vaggeryds kommun behöver bostäder, hur annars ska andra barnfamiljer eller sammanboende par lyckas få tag på boende om det är brist? Hur annars ska byggsektorn återhämta sig? Hur annars ska folk känna att de ens har möjlighet till att skaffa barn om det inte finns bostäder? Alla är tyvärr inte lika lyckligt lottade att de har råd med en villa.

Att stänga dörren efter att en själv är nyinflyttad till kommunen kan kännas lite fräckt. Det pratas om barnkonventionen men nånstans glömde man kanske att det står i grundlagen att det allmänna ska trygga rätten till arbete och bostad vilket är det kommunen försöker göra.

Om jag fattat rätt planerar kommunen även 400 lägenheter vid Yggen, 200 lägenheter vid östra Strand. Vsbo har möjlighet att utveckla Tor och Karlavägen. Utöver detta finns privata projekt på Storgatan och Götarps Hage.

Om det efterfrågats dyra bostadsrätter och hyresrätter hade Vsbo och de privata projekt blivit verklighet.

Vi har inte bostadsbrist. Vi har problem med dyra lägenheter som gör att gamla inte flyttar från sina hus, för det är billigare att bo kvar i det fördigbetalda huset, för att ge plats åt barnfamiljer som är i behov av dem. Så då måste nya bostäder byggas samtidigt som befintliga hus står och förfaller i händerna på någon som inte orkar ta hand om det. Samt att vi har en kultur med alldeles för många singel-hushåll.

Ska alla resonera på detta sätt så kommer kommunen varken få fler bostäder eller invånare. Ska alla säga nej till nybyggen runtomkring sig? Var menar man att kommunen ska bygga då? Vill man ha lugn och ro och långt till närmsta granne så vore landsbygden kanske ett bättre alternativ.

Håller med signaturen ”Bygg på”. Samtidigt förstår jag frustrationen att inte fått veta om dessa planer innan köp. Detta måste kommun/mäklare förbättra sig på.

I egenskap av en som arbetar med barnrätt blir jag väldigt beklämd över att barnkonventionen dras in i detta. Känner ni er orättvist behandlade så kämpa gärna för er sak, det ska alla få göra, men dra för allas skull inte in barnkonventionen. Det blir pinsamt för er skull och urholkande för lagen.

Håller med Annika, dra inte in barnrättskonventionen. Det blir pinsamt med tanke på hur bra våra barn har det, lekplats som granne eller ej.

Jättebra artikel. Du har verkligen fångat vår upplevelse. Hoppas att den får spridning och att ännu fler hittar till namninsamlingen.

Jag undrar hur Vaggeryds kommun har tänkt då tomten bara ligger ett stenkast från en grundskola. Man uppmuntrar att föräldrar inte ska köra sina barn till skolan för att inte trafiken ska öka men bidrar nu själva i och med att det är kommunen som står bakom denna försäljning. Jag vill ha ett svar här på skillingaryd.nu från Vaggeryds kommun hur man kan stå bakom det.

Det känns väl fantastiskt med skolan inom ett stenkast, då behöver ju ingen närboende köra barnen till skolan, perfekt promenadavstånd.

Nu tänkte jag på att det blir ökad biltrafik förbi skolan när alla vuxna i de 100 nya bostäderna ska åka till sina jobb…

Vadå? Fanns inte detaljplanen tillgänglig hos lantmäteriet? Finns ju till och med e-tjänst för att förenkla.

”Jag visste inte” är en patetisk ursäkt i ett land där all info finns tillgängligt för alla.

Lev med ett beslut eller flytta.

Bara att kontakta kommunkontoret så kopplar de dig rätt! Sedan tror jag inte att alla som skall till förskolan behöver passera just där- Varför inte gå och ta sällskap med barnen till skolan i pedagogiskt dyfte?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *