Grävde upp fridlyst gullviva
Nyheter En läsare promenerar dagligen vid gång- och cykelvägen vid järnvägsundergången till Fåglabäck i Skillingaryd. Idag var gullviveplantan borta
– Jag promenerar förbi där och har sett gullvivan i flera år, liksom förra veckan, men nu är där en liten grop i stället för gullviveplantan, berättar läsaren för oss på tidningen.
Naturvårdsverket anger att det är förbjudet, över hela landet, att gräva upp eller dra upp exemplar av växten med rötterna, att plocka eller på annat sätt samla in exemplar av växten för försäljning eller andra kommersiella ändamål.
På naturvårdsverkets hemsida finns att läsa att gullvivan förekommer i Syd- och Mellansverige. Gullvivan växer i ängsmark, gräsmark och i skogar på mullrik mark och missgynnas då omgivande vegetation blir för högväxt. Gullvivan är en flerårig ört med basal bladrosett och en till två decimeter hög blomstängsel med gula blommor.
Jag tycker det är en ganska märklig inställning Naturvårdsverket intagit med sina fridlysningsbestämmelser för en art som inte är hotad (se längst ner i länken). https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Djur-och-vaxter/Fridlysta-arter/Fridlysta-blomvaxter/Gullviva/
Konsekvensen verkar vara att jag inte får gräva upp dem och flytta dem för att hindra att de blir ihjälkörda av gräsklippare etc.
Förhållandet är samma som med nattviolen. Jag frågade hur jag kan flytta dem för att kunna klippa gräsmattan, men fick bara en massa nonsenssvar om hur glad jag skulle vara över att ha fått dessa växter i gräsmattan och hur tjusigt det är med en förvildad gräsmatta. https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Djur-och-vaxter/Fridlysta-arter/Orkideer/Nattviol/
Det är bekymmersamt när lagstiftningen hamnar på kollisionskurs med verkligheten. Man måste tänka ut andra formuleringar för, för målet måste väl ändå vara att skydda växterna från okynnesskadegörelse.