Green (M) utlovar ändring av bullerlagstiftning
Nyheter I augusti var det riksdagsbesök i Hult och idag var det dags igen. Ny information om influensområdet och nybyggnationer blev resultatet.
Kjell Boberg hade hällt upp förmiddagskaffet och inväntade riksdagsledamoten Mats Green (M) och kommunalrådet Gert Jonsson (M). Han är frustrerad över att det inte händer någonting. Men efter dagens samtal kring köksbordet kanske, kanske han är en aning lugnare.
– På 70-talet tog politikerna Evald Andersson och Nils Jonsson tåget upp till Stockholm och knackade på, det var inte blyga pojkar, och då sa man nej. Idag är man lite mer försiktig i uttalanden angående skjutfältet, säger Kjell Boberg och nickar instämmande när Gert Jonsson (M) berättar om stormötet i Skillingehus och att ”farsan kunde vara slagfärdig som menade på att offrar man bönderna först, vad händer då…?”
– Det blir tokigt när vi ser vad som händer och här i Hult är ett typexempel. Mattias vill bygga, men på något sätt kommer vi tillbaka på ruta ett hela tiden. Nu byter vi strategi då försvarsmakten är försvarsmakten och de har sina regler om områdesbestämmelser, säger Gert Jonsson (M).
– Jag, Gert och Kjell har haft många och långa diskussioner i den här ständiga frågan. Då har man tittat en hel del bakåt och nu i efterhand kanske det var en misstag att man gått på försvaret. Det är viktigt att vi pratar politisk strategi och vi i (M) vill att försvaret ska öva i hela Sverige. Det är bullerbestämmelserna som vi måste göra något åt, menar riksdagsledamoten Mats Green (M).
Men Kjell Boberg tittar på bullerkurvorna runt hans närliggande område och menar på att de har tippexat och ritat på frihand. Hur har man beräknat influensområdena egentligen. Kjell menar på att man måste ut i verkligheten, då han tycker att Hult är den lugnaste platsen i kommunen.
– Ska man ta med alla vapen i Sverige och skjuter dessa på en gång då får man en maxgräns. En del säger att man kan inte gå in med influensområdet i Skillingaryd, men här på landsbygden, som är så tyst och lugnt, det går bra. Det är det här vi inte får begrepp om, vi vill veta hur de har räknat ut de här områdena intill oss?, undrar Kjell.
Gert Jonsson (M) och kollegan Mats Green hoppas nu på att det blir en alliansledd regering så man kan modernisera bullerlagstiftningen och menar på att miljöbalken, som den är nu, är varken bra för försvaret eller någon av oss.
– Vi måste fokusera på grundproblemet och det är den som vi politiker kan ändra på. Om vi vinner valet till hösten, kommer vi att se över den svenska bullerlagstiftningen och göra den modern och verklighetsbaserad, vi vill att den ska vara ekvivalens, ha genomsnittligt buller och även maxvärden som får förekomma. Det är det genomsnittliga bullret som är det viktigaste, inte enstaka knallskott från skjutfältet. Här i Hult finns ett tydligt exempel där man vill bygga bortanför redan befintliga bostäder. Idag har man andra isoleringsmöjligheter i hus, som man inte hade förut och hade man tillämpat bullermätning i tätorten som man gör på landsbygden skulle man inte få bygga någonstans. Man lägger en död hand över Sverige. Typexempel är motorbanan i Anderstorp. Man vet om att man bygger bredvid något som kan låta och det är likadant här, men det måste få vara möjligt samtidigt som det är vårt ansvar att få öva på skjutfältsområdena i Sverige, menar Mats Green (M).
– Är man bara medveten och får information om att det är övningar på skjutfältet godtar invånarna det, landsbygden och samhället har levt sida vid sida med försvaret i alla år, så varför skulle det inte gå nu, förtydligar Gert Jonsson (M) som fortsätter att det är inte boende eller försvarets fel, det är politiken som måste moderniseras och anpassas.
– Om man inte fått bygga på Kaffegatan, som också var inom området, så hade vi också fått bygga här ute i Hult. Man minskade bulleravståndet på ena sidan och ökar på den andra, de verkar sitta och rita gränsdragningar hur som helst. Nu är Skillingaryd omringat och man får inte bygga någonstans här i Hult, men i Ekhult går bra, jag förstår inte riktigt hur dom tänker, säger Kjell Boberg.
Ett nytt bygglov ligger nu uppe för behandling i Boarp. Vad utgången blir av detta får vi återkomma till. Mattias Holm från Vaggeryd, som vill bygga sitt drömhus, öster om Kjell Bobergs gård har nu överklagat Länsstyrelsens beslut om att ärendet är nerlagt. Här finns fler artiklar att läsa om ärendet.
– Man får aldrig ge sig, säger Kjell Boberg och blickar väster ut. En kilometer från hans hus ligger skjutfältsområdet som, i dagsläget iallafall, försvårar nybyggnationen på landsbygden.
Fotnot; Mats Green (M) sitter numera i civilutskottet och är bostads- och samhällspolitisk talesman. När Mats gjorde senaste besöket i området i augusti tjänstgjorde han i försvarsutskottet.
Peter, jag kan ge dig delvis rätt i det du skriver, men i det som diskuteras här, dvs Skjutfältet, så kan det finnas kvar och boende kan accepteras ända in till gränsen.
– Ja, det finns ett sätt för Sverige att kunna försvara sig mot Ryssen. Det är ett medlemskap i NATO, allt annat är trams. Vi skrämmer inte Putin, om vi hundrafaldigar försvarbudgetten.
Jo vi kan leva med det gamla artilleriskjutfältet (skjutbanan) som idag knappast används, men utanför fältet skall alla kunna få bygga och bo på privat- och kommunägd mark. Inför senaste ÖP12 krävde faktiskt flera partier att skjutfältet skulle avvecklas om restriktionerna utanför skjutfältet inte försvann omgående!
Viktigast därför är att de nu aktuella byggloven i Hult och Boarp omgående beviljas.
Det är bara resultat som räknas.
Peter, kommer du ihåg hur det lät i våra tätorter på 70/80 talen? Att dagens övningar får sätta gränser utanför Skjutfältets gränser är en skam för alla de regeringar vi haft de senaste 20 åren. Äntligen ett parti som vill verklighetsanpassa sig!
Jag växte upp i Hillerstorp och där trodde vi att det åskade. Så jag vet vad du menar.
Ändringar i bullerlagstiftningen som lösning på problemet? Militär aktivitet är en liten del i sammanhanget. Det här handlar även om vägar, järnvägar och industrier.
Green säger att ”man vet ju om att man bygger bredvid något som kan låta”. Men det funkar inte så i verkligheten. Man bygger och några år senare kommer klagomålen från någon som har ändrat uppfattning om bullret.
Skjutfältet ska bort från kommunen. Vi kan bygga ett alldeles utmärkt försvar i Sverige ändå.
Ja, visst ser han sugen ut, Green. På att greja med bullerlagstiftningen. Ulf Kristersson har ju i flera partiledardebatter nämnt det som ett av Moderaternas viktiga projekt efter ett lyckosamt val.
Green framhåller att försvaret ska öva i hela Sverige och därför ska kraven på människors livsmiljö sänkas. Jag menar tvärtom. Låt försvaret öva där det är långt till bebyggelse, mycket längre än på något ställe i Vaggeryds kommun. Och när Gert har fixat restaurangen på Mejeriet så har vi inget behov av markan heller. Saken är biff.
Bra jobbat Kjell! Kanske kan det börja röra på sig, inte bara snack, utan även verkstad.