Nyheter

Grönstrukturplanen på socialnämndens bord

Nyheter Grönstrukturplanen behandlas av samtliga nämnder och nu diskuterades den i socialnämnden

Foto: Vaggeryds kommun

Vid sammanträdet i förra veckan besöktes socialnämnden av några av de som arbetat fram grönstrukturplanen. De fick en grundlig genomgång och diskuterade sedan särskilt de områden som berör de verksamheter som finns under socialtjänstens ansvar. Ledamöterna fick hemläxa och ska lämna synpunkter i mitten på oktober som ska ligga till grund för ett förslag till remissvar som ska fastställas på nästa möte med socialnämnden.

Det som särskilt kom fram i diskussionen var de åtgärder som behöver göras vid till exempel Sörgården och Furugården. Det handlar bland annat om att skapa skuggiga miljöer när solen skiner, det behöver mera av växtlighet för såväl kropp som själ. Vidare noterades de gröna inslagen när det gäller tillgänglighet och som en del av det goda livet.

I grönstrukturplanen nämns, inom avsnittet för äldreomsorgen, viktiga nyckelord i förverkligandet av innehållet i planen. Där nämns frihet, svalka, lugn, atmosfär och upplevelse.

Frihet handlar om att skapa tillgängliga grönytor dit man kan komma på egen hand även om man är beroende av rullstol eller rollator, ytor där dina sinnen stimuleras. Svalka handlar naturligtvis om att skapa miljöer för att minska riskerna att utsättas för höga temperaturer genom att nyttja vatten, buskar och träd som temperatursänkare. Lugn runt om kring sig är särskilt angeläget för de äldre och då behövs öppna och trygga miljöer. Atmosfär kan vara att skapa känslor i samband med de olika årstiderna eller olika högtider under året. Med upplevelser menas att ge möjligheter för grupper att mötas, kanske genom att ha odlingar eller bärbuskar men också att skapa njutbara omgivningar med blomsterarrangemang.

Snart ska socialnämnden ge sitt svar på grönstrukturplanen och sedermera kommer det säkert en prislapp på alla önskemål från olika delar av den kommunala verksamheten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *