Grönt ljus för Hyltes inträde i SÅM
Nyheter Kommunstyrelsen har tidigare aviserat grönt ljus för att Hylte kommun ska få ingå i SÅM. Nu var det dags för kommunfullmäktige att säga sitt. – Vi skriver historia i kväll, menar kommunstyrelsens ordförande Jonsson (M)
SÅM (Samverkan, återvinning och miljö) är ett kommunalbolag som ägs av kommunerna i GGVV (Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd). Från 1 januari 2026 kan det bli ytterligare en kommun i bolaget.
Kommunfullmäktige i Hylte har ansökt om att få vara med och enligt förbundsordningen för SÅM ska varje respektive medlemskommuns kommunfullmäktige säga sitt innan beslut lämnas. Det har varit känt ett tag att Hylte är intresserade att ingå i bolaget och nu var kommunens politiker först ut med att säga sitt under kvällens kommunfullmäktige.

Gert Jonsson (M) först ut i kvällens talarstol i sessionssalens Skillingehus under kommunfullmäktige:
– Vi skriver historia i dag genom att bifalla Hyltes ansökan i SÅM. Vi ska bilda ett kommunalförbund över länsgräns. Det här är framtiden. Att samverka på en mängd olika håll och plan är nödvändigt för att hantera möjligheter och utmaningar. Vi måste hjälpas åt över gränserna. SÅM bildades av GGVV (reds anm; Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd) 2018. Sävsjö exempelvis gick åt Kalmarhållet. När Hylte hörde av sig blev vi glada i direktionen. Vi hade möte tidigt 2023 då vi hade ambition att bli fler. Det här goda arbetet har vi haft, vi hjälps åt och löst frågor tillsammans. När vi tar ett sådant här beslut är det i kommunfullmäktige men också hur man tänker i de andra kommuner. Vi har pratat lika, tänkt lika och vårdat det samarbete vi har. Vi är goda grannar. När vi började i SÅM var det stötigt när vi diskuterade system. Vi kom med sist i SÅM då vi hade ett gammalt avtal som skulle löpa ut. Vi hade tron i att det här skulle bli framtiden. De senaste åren har det gått bättre än budget även om vi inte höjt taxor. De här pengarna vi har arbetat upp, närmare 10 miljoner, är GGVV:s abonnenters pengar. Detta komma reglera mot våra abonnenter, kanske en avgiftsfri månad för att starta på lika villkor, detta ska vi hantera innan Hylte träder in. Det här är ett taxekollektiv och jag yrkar bifall till att säga ja till Hyltes ansökan.
Klas Gustavsson (EMP);
– Jag yrkar bifall till förslaget med tilläggsyrkande att Hylte ska stå för 15 miljoner för införande av sitt FNI och sina kärl.
Gert Jonsson (M);
– Jag yrkar avslag på Klas tilläggsyrkande. Det är vagt och otydligt vad det här innebär. Det är kostnad för FNI, vad innebär det. Det är investering för kärlen. Detta är en investering och vi har skrivit det i både budget och taxor. Vi beslutade även i direktionen och detta beslut har vi tagit enhälligt i direktionen, även du Klas. Ska Hylte betala sina egna kärl blir det svårt. Då blir det någon form av särtaxa till Hyltes abonnenter. Hur ska vi hantera alla andra investeringar? Sedan är det så att man måste lyssna på övriga GGV-kommuner, då tolkar man det som ett nej. Tilläggsyrkande kan man inte hantera i det här. Vi kan få sura grannar. Vad händer om SÅM går vidare med de andra kommunerna tillsammans med Hylte? Vi som bor på landsbygden kan jämställas med Hylte. Direktionen är besviken, vi har haft uppe Hyltes inträde från mars 2023. Sedan har frågan varit uppe på alla sammanträden och inte ett knäpp. Vi har haft information och bra dialog med Hylte. Så sent som den 12 september hade vi uppe det, vi blev väldigt besvikna när Klas kommer med insändare. Jag kan ha respekt för det här men det har funnits tid att ta upp detta tidigare.
Kenth Williamsson (S);
– Jag blev förvånad över att oppositionen gick emot förslaget som vi hade. Tanken har varit att vi ska bli mer så vi kan dela på kostnaderna. När vi tog historiskt beslut för att göra gemensamt om SÅM. En del ville ha kvar verksamheten i egen regi och andra inte. I vårt parti var vi glada över att det blev ett samarbete med SÅM och vi var tidigt ute med att tycka att FNI skulle införas. Vi ville ha ett samarbete för att bli mer hållbara men också att få till en bättre organisation, bättre upphandling vid inköp. Vi har bra priser och våra kommuninvånare gillar att gå till återvinningscentralen. Vi ska inte slå oss till ro, vi ska bli fler. Jag är förvånad över att diskussionen kommer upp. Förra mandatperioden var vi eniga.
Magnus Thelin (L);
– Kenth sa precis att oppositionen gick emot kommunstyrelsen. Jag tycker att SÅM är bra. Jag röstade med oppositionen för att vi ska ta tillvara på invånarnas pengar. Det är inte meningen att Hylte skulle åka snålskjuts. Är det inte möjligt så blir det krångligt och jag lutar åt att man får stryka det tilläggsyrkande. Om någon annan kommer med så är det egentligen rimligt att man får betala det vi har gjort, men är det inte rimligt så är det ju inte.
Jan-Olof Svedberg (SD) stack iväg i annat perspektiv gällande att insamlingen i hyreshus ser för bedrövligt ut och att där finns ingen sortering över huvudtaget. Fullmäktiges ordförande Oskarsson (M) rättar in Svedberg i ledet att man ska hålla sig till ämnet som nu var ansökan från ny kommun…

Gert Jonsson: "Fem i tolv kan man inte stänga dörren"
Dags för Gert Jonsson (M) i talarstolen igen;
– En minut i tolv kan man inte stänga dörren. Det måste vara samma beslut i alla kommuner. Det är en stor samstämmighet i övrigt och det är bara här i kommunen som det hackas. Vi ser inte hur man ska hantera den här frågan rent praktiskt. Det är inte sådana beslut man fattar i Gislaved, Gnosjö eller Värnamo. Det är ju det förslaget som vi har arbetat fram i två år som det ska tas beslut om. Ska inte Hylte vara med i hela investeringspaketet kanske de får billigare taxa än vi, återigen avslag på Klas tilläggsyrkande.
Talarlistan blev tom och Mats Oskarsson (M) fann att det var två förslag till beslut. Votering begärdes då Oskarsson aviserade att han fann att Klas Gustavssons tilläggsyrkande avslogs.
Voteringen visade grönt ljus på alla majoritetens knappar och röd knapp (nej-sägarna) blev 16 till antalet och tre fullmäktigeledamöter avstod.
Klas Gustavssons tilläggsyrkande var därmed då avslaget och Hylte kommuns ansökan fick därmed grönt ljus från Vaggeryds kommun. Innan Hylte kommun blir medlem i SÅM ska det avgöras i Gnosjö, Gislaved och Värnamo kommunfullmäktige också.