Grundvattnet i kommunen har en sjunkande trend
Nyheter Kommuner i länet har under sommaren infört bevattningsförbud. Men hur ser vattentillgången ut i vår kommun undrade vi och tog kontakt med vatten- och avloppschefen Teo Magnusson Bejving på tekniska kontoret. – Dricksvatten ska alltid hanteras hållbart, säger Teo och lämnar tips på hur man sparar på vattnet.
I sommar har Länsstyrelsen och SMHI varnat för risk för vattenbrist i länet och det är låga flöden i både Svartån, Emån och Tidan.
Hur ser det ut för oss i kommunen?
– I Vaggeryds kommun har vi i dagsläget inga restriktioner på dricksvattnet. Det kan dock se annorlunda ut i framtiden om det torra vädret håller i sig, då grundvattenmagasinen i kommunen har en sjunkande trend som det ser ut i dag, svarar Teo Magnusson Bejving.
– I de stora grundvattenmagasinen vilket vi pumpar vårt dricksvatten från är grundvattennivåerna under normala nivåer enligt SGU (reds anm; SGU betyder Sveriges geologiska undersökning) under vecka 31. Våra egna mätningar instämmer även med detta. Det vill säga att nivåerna är låga men vi är inte nere på de nivåer vi hade 2018 som det ser ut nu i allafall. I de små grundvattenmagasinen, vilket är vanligt hos boende med enskilda anläggningar ser det dock annorlunda ut. I de små grundvattenmagasinen är vattennivåerna väldigt låga enligt SGU:s mätningar.
Är det något invånarna behöver tänka på under sommarmånaderna?
– Att dricksvatten alltid bör hanteras hållbart. Exempelvis att svara regnvatten till växterna, vattna med kanna istället för slang eller vattenspridare och vattna tidig morgon eller på kvällen så att inte vattnet dunstar bort. Fyll tvättmaskinen. En halv tvättmaskin drar lika mycket vatten som en full tvättmaskin. Ställ en kanna med vatten i kylen istället för att spola tills vattnet blir kallt. Listan kan göras lång, kommenterar Teo, och det finns mycket tips på nätet på hur du kan göra spara vatten.
Det här med grundvattennivå, hur mäter man?
– Vi mäter nivåer och följer trender löpande från våra egna dricksvattenbrunnar och grundvattenrör som finns på vattentäkterna. Även SGU har stationer där de mäter grundvattennivåer mer övergripande som kommun i helhet, summerar VA-chefen Teo Magnusson Bejving.
På SGU:s hemsida, där grundvattenkartan uppdateras en gång i veckan finns att läsa:
Små grundvattenmagasin innehåller lite vatten och reagerar snabbt på nederbörd och vattenuttag. De återfinns i princip i hela Sverige i till exempel morän och urberg. Både grävda och borrade brunnar brukar finnas i små magasin och de används vanligtvis för enskild vattenförsörjning, det vill säga vatten från egen brunn. Drygt en miljon permanentboende personer är beroende av enskild vattenförsörjning.
Stora grundvattenmagasin innehåller mycket vatten och reagerar långsamt på nederbörd och vattenuttag. De finns ofta i sand- och grusavlagringar (rullstensåsar) samt ibland i sedimentär berggrund. Stora magasin är inte lika allmänt förekommande i Sverige som små magasin, men de är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. Närmare hälften av landets befolkning använder kommunalt grundvatten.