Nyheter

Gunilla bjuder in till ostkaksbakning

Nyheter Till helgen bakas det ostkakor på Tallnäs och det är ”mors gamla recept” som används.

Gunilla Svensson välkomnar ostkaksbakare till Tallnäs både på lördag och söndag

Gunilla Svensson bor i Ovdaskog utanför Vaggeryd. Till helgen lär hon ut hemligheten med att baka god ostkaka på Tallnäs.

– Vi hade en kurs strax innan julborden drog igång här ute i Tallnäs. Den var mycket populär, så nu provar vi igen, då många har efterfrågat.

– Jag använder min mammas gamla recept. Min farmor var duktig på det och min mamma också, så jag har alltid ätit ostkaka när det varit bjudningar på släktkalas och födelsedagar, berättar Gunilla.

– Vi förbereder här i köket redan på fredagen då vi låter mjölken stå över natten så att grädden kommer fram. Vi använder såklart riktig mjölk. På kursen ingår alla ingredienser såsom mjölk, ägg, mjöl och grädde. På kursdagen värmer vi upp mjölken till 39 grader och lägger i ostlöpet. Det ska stå en stund, möjligen en halvtimma, och då passar vi på att fika under tiden. Därefter får man skära fram varslen. Bästa är att man delar på varslen för hand, avslöjar Gunilla som ser fram emot kurserna till helgen på Tallnäs.

– Förra gången var det flera män med, även en far med sin son. Det tycker jag är bra och ungdomarna behöver träna på att baka ostkaka då den är mycket nyttigare än tårta. Kursdagen börjar vid 9 och är slut runt klockan 14. Det ingår lunch också. Ostkakan får man ta med sig hem, så det är bra om man kan ta med sig en egen ostkaksbunke hemifrån, eller folieform att baka i, berättar Gunilla.

Att det är en konst att baka ostkaka intygar Gunilla och nämner att det möjligen blir en utbildning till hösten också om intresset finns.

– Det bästa till hemmagjord ostkaka är såklart hjortronsylt, men det går lika bra med hallonsylt eller jordgubbssylt och sen måste man såklart ha lite vispad grädde till, avslutar Gunilla som är helgens ostkaksutbildare på Tallnäs.

Taggar

Dela


1 reaktion på Gunilla bjuder in till ostkaksbakning

Lämna ett svar