Gymnasieprogram i länstopp
Nyheter Bygg- och anläggningsprogrammet på Finnvedens gymnasium är en av länets bästa gymnasieutbildningar, visar Svenskt Näringslivs genomgång av siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
De kommande veckorna är det dags för Jönköpings läns 4 465 niondeklassare att göra sina gymnasieval. För att hjälpa elever och föräldrar att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram i länets kommuner har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
På Gymnasiepejl kan man bland annat se vilka program som i störst utsträckning har lett till jobb, vilken medianinkomst elever från olika program har och hur många elever som studerar vidare efter respektive program. Genom sidan kan eleverna ta del av statistik och ha det i åtanke när de ska göra sitt val som en motvikt till gamla fördomar och förlegade syner på olika gymnasieprogram och vad de leder fram till.
– Tittar man på etableringsgraden tre år efter gymnasieexamen så har alla elever som gick på industritekniska programmet på Brinellgymnasiet i Nässjö etablerat sig på arbetsmarknaden. Därefter hittar vi bygg- och anläggningsprogrammet på Finnvedens Gymnasium i Värnamo. På de studieförberedande programmen så studerar alla elever från det estetiska och det humanistiska programmet på Eksjö Gymnasium samt från det naturvetenskapliga programmet på Fenix Kunskapscentrum tre år efter gymnasieexamen, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.
Det råder en osäkerhet på arbetsmarknaden och samhället i stort och det är omöjligt att veta exakt hur framtidens arbetsmarknad ser ut. Det vi kan veta är att en bra utbildning alltid är en god investering. Eleverna som idag väljer gymnasieutbildning kommer behöva fundera kring utbildnings- och yrkesval flera gånger under sina arbetsliv. Men det skadar inte att redan från början göra ett välinformerat och genomtänkt gymnasieval.
– Det finns en stor kompetensbrist att fylla i Jönköpings län. Vill man ha jobb direkt efter gymnasiet och dessutom med en bra lön kan sidan vara till hjälp. Från och med nästa år ska också gymnasial utbildning inte bara dimensioneras utifrån elevernas efterfrågan utan också efter arbetsmarknadens behov. Vi förväntar oss att det också leder till förändringar i det utbildningsutbud som möter framtida elever, säger Anna Gillek.
– Jag tycker också det är viktigt att man tittar på vad gymnasieskolans alla program leder till. Numer är alla nationella gymnasieprogram studieförberedande. Den stora skillnaden är att du från de yrkesförberedande programmen kan gå direkt ut på arbetsmarknaden med en yrkeskunskap, men också med möjligheten att läsa vidare på högskola och universitet, säger Anna Gillek.
– Bilden av att ett studieförberedande program öppnar alla dörrar är helt enkelt inte sann. Olika högskole- och universitetsprogram kräver olika gymnasiekurser i t ex matematik eller naturkunskap. Så även om du läst ett högskoleförberedande program kan du behöva läsa till ytterligare kurser innan du kan påbörja dina högre studier, säger Anna Gillek.