Hagafors friidrottsstjärna Axelina om VM-succén
Nyheter Under eftermiddagen besöker världsstjärnan Axelina Johansson Kvarnen i Hagafors, där samhällsföreningen har våffelservering. Vi har fått en pratstund med 22-åriga stjärnan som under förra helgen satte Hagafors, och Vaggeryds kommun, på världskartan. – Största tävlingen jag gjort och jag var riktigt taggad, säger Axelina.
Det var i helgen som Axelina Johansson, som är uppvuxen i Hagafors, gjorde senior-VM-debut och med spänning följde vi hennes stötar som tog henne till historisk VM-final där hon som yngsta finalist tog sista finalplatsen. Vi har fått en liten pratstund med världsstjärnan från Hagafors.
Vem är Axelina?
– Jag är en helt vanlig tjej, 22 år från Hagafors, som umgås med kompisar, pyssla, tycker om att inreda och träna.
Hur länge har du friidrottat?
– Jag började när jag var 7 år. Då var det alla grenar jag utövade. Jag ville till en början köra mångkamp men jag fick problem med mina knän vid 14 års ålder. Då bestämde jag mig för kast. En del i valet var att jag trivdes bra i träningsgruppen. Det var inte helt självklart att stöta kula skulle bli min grej, men det bara blev så.
Hur blev du uttagen till VM?
– Jag tävlar för Stockholmsklubben Hässelby SK, så en klubb måste man tävla för först och främst. Man kan bli uttagen på två sätt till VM. Antingen kvalgränsen som var 18.50. Den tog jag inte. Det andra alternativet är rankningssystem. Vissa tävlingar ger mer poäng än andra och sedan så samlar man poäng. Så jag kvalade in till VM på rankning. Jag fick reda på att jag skulle åka till VM i mitten av juni.
Axelina, VM-stötaren från Hagafors, berättar om VM, kvalgrupperna och finalen.
– De andra svenskarna åkte till en läger i Kalifornien, men eftersom jag redan fanns i USA bestämde jag att jag tränar på hemmaplan med min tränare. Den 12 juli åkte jag till VM. Vi bodde på ett studentboende kan man säga. Det var väl inte jättebra. Det fanns ingen luftkonditionering och ingen egen toalett. Sedan tränar man och förbereder sig för tävlingen, umgås med de andra deltagarna. Dagen innan det är dags vilar man och gör sig redo.
– Väl på tävlingsdagen var jag nervös. Det här var mitt första seniormästerskap och den största tävlingen jag gjort. Jag var nervös och taggad, men kände ingen press. Jag var ”bara” rankad 24 så jag skulle bara göra mitt bästa, ha kul och stöta så långt jag kunde samt att skaffa mig erfarenhet inför kommande mästerskap. Jag kände redan på uppvärmningen att det här känns bra i dag och jag hade en bra känsla när jag gick in på innerplan.
Det var två kvalgrupper som stötte samtidigt och totalt var det 29 tävlande, där de 12 bästa skulle få vara med i VM-final.
– Alla publiken hejade och jublade när vi steg in på plan. Det var supercoolt och en fantastisk stämning. Vid första start var jag nervös och spänd. Jag stötte 17.41 på första och tyckte det var en helt okej start.
– Sedan så sa min tränare att ”släpp loss” och då släppte jag på spärrarna och bara körde på. Det var en riktig härlig känsla när resultatet kom upp. 18.57. Då tänkte jag ”det här kanske var ett finalkast” och tjejerna i min grupp snackade om att jag kanske gjorde min finalstöt. Hade egentligen ingen press, men var nervös och jag var tvungen att försöka komma ned i varv.
– Jag stöter 18.50 i min tredje stöt. Hade jag stött kortare hade jag inte kommit till final för jag tog sista platsen i finalen.
Axelina gjorde personrekord under VM och tog sista platsen i VM-finalen. Där stötte hon 17.60 som innebar en tolfteplats i finalen. På 11:e plats kom andra svenskan, Fanny Roos – från Ryssby utanför Ljungby –som noterade 18.27, mot i kvalet 18,72. VM-segern i söndags gick till amerikanskan Chase Ealey med en stötlängd på 20.49. Sverige har aldrig tidigare haft två kulstöterskor i VM-final.
– Det här måste varit en av de bästa kultävlingar på VM. Förra VM krävdes det 18.04 till en finalplats, så i år var det riktigt hög nivå och jag är väldigt nöjd med mitt resultat.
Är det fler tävlingar i sommar och höst för dig?
– Jag ska köra SM i Norrköping i början av augusti och därefter blir det EM i München. Men nu ska jag vara hemma i Hagafors över helgen innan jag åker till Falun och tränar, summerar världsstjärnan från Hagafors, Axelina Johansson.
Fotnot: Kulans vikt: Barn 0–12 år 2 kg, barn 12–14 år 3 kg, damer 4 kilo, herrar 7,26 kilo. Mätning görs från mätpunkten och längs en linje som går igenom ringens medelpunkt. Nollpunkten på måttbandet skall således vara vid mätpunkten och måttbandet sträckas därifrån så att det passerar över ringens medelpunkt. Resultatet avläses vid innerkanten på stopplankan.
Axelina skickar över ett foto som visar tre glada stjärnor vid VM. Från vänster Grete Ahlberg, slägga, Fanny Roos, kula och längst till höger Hagafors stolthet Axelina Johansson, kula.