Nyheter

Hagshultskossorna var en semesteridé

Nyheter Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag från Gräshult och ”Hagshultskossorna” informerade om sin verksamhet under senaste frukostmötet på Power i Skillingaryd

Arkivfoto; Värmekameran som "Hagshultskossorna" passerar ofta

På gården i Gräshult, utanför Skillingaryd, flyttar pensionerade mjölkkossor in från Torsjö gård, Eksjö, för att varva ner, äta gott, få massage och träffa sina väninnor.

– Idén till det här fick vi under semestern för fyra år sedan. Vi hade en ladugård, behövde bygga om och tänkte att vi skulle göra något annat. Vi läste en del artiklar om hur köttet påverkas när korna får i sig bara gräs. Vi kom fram till att vi testar idén och vi byggde ett kopensionat som stod klart för några år sedan, berättar Ulrica Björnhag från Gräshult.

– Korna är hos oss ungefär ett halvår, när de ätit upp sig skickar vi dem till Lammhult och köttet levereras sedan till Stockholms restauranger. ”Smaken av Hagshult” kan man summera med att det är rikt på omega 3, antioxidanter och mineraler. Det tar mellan 4 – 6 månader att få köttets omställning. Bortsett från att köttet blir mycket godare är det även nyttigare kött vi levererar. Fettet blir gulare av gräset. Marmoreringen i köttet är genetiskt och det kan vi inte påverka, säger Ulrica.

– Eftersom vi tar djuren från samma gård finns det mycket låg smitta och vi projekterade vårt djurstall tillsammans med deLaval. Vi har en djupströbädd där alla går tillsammans. Alla djur är chippade från Torsjö Gård och vi använder samma system, så vi har satsat på mycket teknik i ladugården. Korna får mat fyra gånger om dagen, två gånger om dagen ”bäddar vi” åt dem med nytt stallströ och de har möjlighet till massage när det passar. Vi har en värmekamera med scanning där vi använder oss av ett poängsystem med tillväxtkurva. Vi ser därmed även om det är något djur som inte växer. I och med värmekameran kan vi planera försäljningen av djuren. Vi har valt att satsa på ledlampor i ladugården, det ger ett blåskimrande sken som påverkar välbefinnandet hos djuren, säger Carl-Johan Bertilsson som avslutar frukostmötet med att meddela att förstaskörden har blivit bra.

Tekniken som finns i ladugården är bland annat wifi, webbkameror, automatisk utfodring, chippade kossor, hullscanner och unikt ledljus. I Gräshult får korna en stressfri miljö där ladugården är ritad och anpassad för verksamheten, det finns särskilda portar för enkel in- och utslussning där djurbilen dockar intill och djuren själva kan gå ombord. Transporterna är korta och det är alltid samma företag som korna kommer ifrån därav ges stor omsorg om djurens bästa.

Carl-Johan och Ulrica presenterade kossan ”Malva” för frukostdeltagarna. Hon var född i juni månad i Torsjö, där hon växt upp och fött fyra fina kalvar. Hon har levererat 35 700 liter mjölk och pensionerades april 2017. ”Malva” lämnade pensionatet i Hagshult i november samma år och efter det har hon levererat entrecote, innanlår, högrev, bringa och ryggbiff till restauranggästerna på LUX i Stockholm.

Taggar

Dela


Lämna ett svar