Hälsoångest – vad är det?
Nyheter Förr kallades man det för hypokondri, nu heter det hälsoångest vilket handlar om en överdriven rädsla att bli sjuk. Vi har träffat Nathalie Nyström, gift fyrabarnsmamma som bor i Skillingaryd och jobbar som sjuksköterska i Vaggeryds kommun. Hon vet vad det innebär att leva med hälsoångest. Hon har varit med i nyhetsmorgon, medverkat i en bok och försöker nu med hjälp av sin egen berättelse att hjälpa andra som känner likadant.
– 2012 var jag gravid med mitt andra barn och i vecka 20 fick jag en hjärnhinneinflammation och blev sjuk pang bom med sprängande huvudvärk, illamående och nacken blev stel. Vi åkte till sjukhuset och väl inne på Ryhov utreddes jag för hjärnblödning vilket de misstänkte först. När hjärnhinneinflammationen var konstaterad blev jag inlagd på infektion. I samband med detta så fick jag ett missfall och då hade jag gått över halva graviditeten. Det var verkligen jättetufft.
– Efter sjukdomen och missfallet träffade jag en läkare som sa åt mig att bara sjukskriva mig en kortare period för att det var viktigt att komma ut och jobba men det lyssnade inte jag på. Jag valde att stanna hemma och då tog hälsoångesten fart. Jag isolerade mig hemma i min egen lilla värld och där började jag att grubbla. Givetvis mådde jag ju väldigt dåligt efter det som hade hänt så jag orkade inte träffa vänner.
– Jag började att få för mig att eftersom jag blev så sjuk så plötsligt så tänkte jag att då kan jag ju bli det igen. Det blir som att kroppen började framkalla symtom på den sjukdom som jag tänkte på. Tänkte jag att jag hade cancer i magen så fick jag ont i magen. Sedan var den karusellen i gång liksom.
– I mitt fall var det så att jag sökte mig till vårdcentralen konstant och de var alltid jättebra och kunde dämpa min oro men så fort jag kom hem igen så började det om på nytt.
– När mitt tredje barn hade kommit så var det värre än värst, jag fick tinnitus och det ringde i öronen. Då ringde jag till vårdcentralen. Den sköterskan jag fick prata med förstod direkt att det handlade om ångest och erbjöd mig hjälp i form av KBT och ångestdämpande medicin. Då blev det successivt bättre.
– Det här är ett jättevanligt problem. Min barndomskompis Isabella Lindholm Harbrecht hade en enorm rädsla för sjukdomar och bestämde sig för att skriva en bok om hälsoångest. Jag medverkar i ett kapitel i boken. Vi fick även komma till nyhetsmorgon och prata om detta och efteråt har vi fått så mycket uppmärksamhet från media och personer som har kontaktat mig för att det är tacksamma för att vi tagit upp ämnet till ytan. De känner sig som den jobbiga patienten som hör av sig hela tiden till vårcentralen och många upplever det som skamligt.
– Det som är viktigt att framtona är att du kan vara en person som har jättemycket hälsoångest men du går inte till din vårdcentral för då är du ju livrädd för att dina misstankar jag bli besannade. Då drar man sig för det fast man faktiskt behöver det.
– Till viss del tror jag att många kanske har en viss tanke av detta, speciellt när man får barn och när man blir äldre. Det tror jag är ganska naturligt men när det börjar ta över vardagen, att man känner att man undviker att göra saker, då tycker jag att man ska kontakta vården och få hjälp därifrån.
– I dag mår jag jättebra. Nu känner jag att jag är stark i detta och med hjälp av KBT har jag tagit mig igenom detta. Kontrollbehovet har försvunnit och jag är glad att ämnet fått sådan uppmärksamhet.