Nyheter

Handslaget resulterade i bättre villkor i välfärden

Nyheter I dag träffades Socialdemokraternas företrädare och fackförbundet Kommunal för att utvärdera tidigare tagna handslag för bättre arbetsvillkor. – Höjd ingångslön och bättre arbetstider, menar Wilhelmsson (S). 

Kenth, Elisabeth och Jane träffades och såg över dokumentet

Jane Lindberg, huvudskyddsombud, och Elisabeth Walfridsson sektionsordförande för Kommunal Vaggeryd och Värnamo kommun träffade Kenth Williamsson (S) vid lunchtid under onsdagen. 

Innan valet 2022 gjordes en överenskommelsen och halvvägs in i mandatperioden är det dags för uppföljning och återrapportering. 

Kenth Williamsson (S):
– När man ser vad vi tog i hand för två år har det hänt en del och vi har nått målen. Tagit bort delade turer och ”rygg-mot-rygg-pass” samt att fler får jobba heltid. Vi ska vara en kommun där det är positivt att jobba och vi kan konstatera att ingångslönen är höjd. Viktigt att man har bra ingångslöner i välfärden vilket höjer statusen i yrket. Vi har höjt friskvårdspengen där de anställda ska få bättre förmåner. ”Alla tillsammans” är att man samlar många i sin grupp, bland annat personaldagar med gemensamma samlingar. Just det här med helhetsperspektivet är viktigt.

– Vi har även gjort förändringar när det gäller fastighetsförvaltning i egen regi för att inte minst vi politiker ska ha mer kännedom om vår verksamhet. Bättre kontakt med anställda på olika äldreboende och skolor där det händer saker och vi kan rycka ut snabbare. Det har upplevts väldigt positivt. Några punkter mot slutet är att satsa på vården, inriktningsbeslut om vårdcentralen, viktigt med satsningar. Förvaltningen har fått i uppdrag att organisera det här med arbetsskor. Man jobbar mycket med planeringen av detta och man har tittat på de grupper som har rätt till arbetsskor, vilka sorts skor som ska omfattas, vilka personer som har rätt till detta och man gör den bedömningen att planen beräknas vara klar kring årsskiftet, berättar Kenth Williamsson (S).

LÄS MER:  Ett handslag för framtiden

Elisabeth Walfridsson, sektionsordförande i fackförbundet Kommunal:
– Äldreomsorgslyftet används också vilket vi är nöjda med. Våra medlemmar har läst upp till undersköterska då man har varit vårdbiträde tidigare. Vi har suttit innan och diskuterat det här och vi är med på det hela, vi har inga andra synpunkter på det Kenth nämnt. Vi är glada att vi har kommit igång med arbetsskorna. Vi är på god väg och vi är nöjda över handslaget. 

Huvudskyddsombudet Jane Lindberg svarar på hur många som nappat på lyftet: 
– Vi har ett tiotal vid varje uppstart när det gäller äldreomsorgslyftet.

Fotnot: Rygg-mot-rygg-pass är ett kvällspass som följs av ett morgonpass dagen efter. Friskvårdspengen är nu 2 000 kronor och tidigare fick man betala hälften själv. 

Handslaget för bättre arbetsvillkor och äldreomsorg som togs för två år sedan är: 

– Det behövs fler välfärdsarbetare i Vaggeryd – välfärden går före skattesänkningar.
– Anställ mer personal inom vård- och omsorg och inför ett lägsta antal heltidsanställda per äldre.
– Samtliga anställda inom skola, vård och omsorg ska ha tillgång till ändamålsenliga arbetskläder och skor.
– Hållbara arbetstider och trygga anställningar inom alla verksamheter
– Satsa på kompetensutveckling i äldreomsorgen där 100 procent av personalen ska vara yrkesutbildade inom vård- och omsorg eller under utbildning. Utbildad vårdbiträde ska vara lägsta utbildningsnivå i äldreomsorgen oavsett insats.
– Kollektivavtal ska vara en självklarhet vid offentliga upphandlingar.
– Höj statusen på yrkesprogrammen – gymnasiet är steget ut i vuxenlivet
– Utbildningar ska bättre matcha mot de behov som finns på arbetsmarknaden.
– Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Övriga punkter:
– En behovsstyrd sjukvård
– En närmare vård – satsa på primärvården
– Rejäla investeringar i hållbar infrastruktur – bygg ut kollektivtrafiken. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *