Nyheter

Hanna blir årets kulturpristagare

Nyheter Professor i skrivande stund - Hanna Hallgren från Skillingaryd får årets kulturpris.

Hanna Hallgren

På hemsidan Populärpoesi.se går det att läsa följande” Ursprungligen kommer Hanna Hallgren från det lilla samhället Skillingaryd i Vaggeryds kommun. Hennes hembygd har påverkat henne på olika sätt. De småländska miljöerna finns bevarade i Hallgrens diktning som positiva markörer med insjöar, kottar och barr under fötterna men också gryning och skymning är närvarande i böckerna.”

Hanna debuterade som poet med boken ” Ett folk av händer” 2001 och sedan dess har hon publicerat ytterligare ett tiotal böcker. Hennes senaste diktsamling ” Ett paradis, fastän förtorkat” utkom i oktober 2018.

Hallgren är docent i genusvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. Vidare har hon under perioden 2016-2018 innehaft en professur i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Hon är även ledamot i Vetenskapsrådets kommitté för konstnärlig forskning. 2018 fick Hanna en särskild ersättning från Sveriges författarfond, vilket ger henne möjlighet att ägna sig åt författarskap på halvtid.

Ett lite annorlunda uppdrag fick Hanna av kulturförvaltningen i Värnamo i våras när hon tillsammans med de från bygden bördiga författarkollegorna Katarina von Bredow, Magnus Utvik och Johanna Thydell skulle skriva texter till fyra dansbandslåtar inför bibliotekets inflyttning i Gummifabriken.

Motivering till kulturpriset
Hanna Hallgren uppfyller mer än väl nämndens målsättning att kulturpriset ska stimulera till konstnärligt skapande. Med sina litterära prestationer inom första hand poesins område har hon sett till att bredda basen för kulturell kvalité.

Det är med största respekt för hennes författarskap och hennes yrkesmässiga meriter inom kulturområdet som kultur-och fritidsnämnden beslutat att utse Hanna Hallgren till mottagare av Vaggeryds kommuns kulturpris 2018.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Hanna blir årets kulturpristagare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *