Nyheter

Här är hundrasen som tagit över tronen

Nyheter För fem år sedan var drever den vanligaste hundrasen i Vaggeryds kommun. Nu regerar labrador retriever istället. Här är kommunens populäraste hundraser.

Precis som den mänskliga befolkningen i Vaggeryds kommun har antalet hundar ökat under de senaste fem åren. Vid årskiftet fanns 2 090 jyckar registrerade i kommunen. Det är 54 fler än året innan och en ökning med 20 procent jämfört med 2018.

Den mest populära rasen är labrador retriever. Vid årskiftet fanns 77 hundar av rasen i Vaggeryds kommun. 2018 toppades listan av dreverLabrador retriever är populär i hela landet och ligger på första plats när det gäller antal hundar i Sverige. I ytterligare 127 kommuner i landet är det den vanligaste rasen, till exempel i Jönköping.

Även längre ner på topp tio-listan i Vaggeryds kommun har det rört på sig sedan 2018. Sedan 2018 har strävhårig normalstor tax och nova scotia duck tolling retriever tagit sig in på topp tio-listan, medan korthårig chihuahua trillat ut.

I övriga Jönköpings län toppar schäfer popularitetslistan på flest ställen, i fem av 13 kommuner.

Labrador populäraste rasen i Sverige
Sedan 2018 har labrador retriever dragit ifrån schäfer som den populäraste hundrasen. Vid årskiftet fanns nästan 40 000 labrador retriever registrerade, jämfört med knappt 34 000 schäfrar. Labradoren är som sagt populärast sett till hela riket – men det finns tydliga geografiska skillnader. Schäfern toppar listan i flera kommuner i Bergslagen, i västra Småland finns ett drever-kluster och skogslänen domineras av jämthund.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *