Nyheter

Här är vinnaren på utsläppshandeln

Nyheter Waggeryd Cell AB i Vaggeryd tillhör vinnarna i Jönköpings län när utsläppsrättshandeln summeras för 2024. Anläggningen använde bara drygt hälften av sina fria utsläppsrätter – ett överskott värt drygt 4 miljoner kronor.

Priset för att släppa ut koldioxid sjönk under 2024. I snitt auktionerades ett ton koldioxidekvivalenter ut för 66 euro – att jämföra med 83 euro 2023. Under året har priserna varierat mellan omkring 50 och knappt 80 euro. Enligt Naturvårdsverket tros nedgången ha påverkats av låg efterfrågan från industrin samt ökad auktionering för att finansiera klimatsatsningar inom EU. Jämfört med för fem år sedan är priset dock fortfarande i princip dubbelt så högt.

Mängden utsläppsrätter inom utsläppshandelssystemet minskar varje år för att tvinga ned utsläppen över tid.

– Från och med i år minskas den årliga tillförseln av nya utsläppsrätter till systemet snabbare: från 2,2 procent till 4,3 procent, säger Sara Pettersson, chef för Utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Ett högre pris innebär större kostnader för företag som behöver köpa utsläppsrätter för att täcka sina utsläpp – och större intäkter för de som har utsläppsrätter över: 2019 hade anläggningar i Jönköpings län utsläppsrätter över till ett värde av ungefär 1,6 miljoner euro – 2024 var motsvarande siffra 1,8 miljoner euro.

I Vaggeryd tillhör Waggeryd Cell AB vinnarna. Anläggningen tilldelades utsläppsrätter för drygt 14 000 ton växthusgaser 2024, men släppte bara ut drygt 8 000 ton, enligt Naturvårdsverkets preliminära siffror. Det gör Waggeryd Cell AB till den anläggning i Jönköpings län som hade näst flest outnyttjade utsläppsrätter över under året – drygt 6 000 ton. Med ett snittpris på 66 euro motsvarar det ett värde på omkring 410 000 euro – drygt 4 miljoner kronor. Allra störst överskott i Jönköpings län hade Nässjö KVV i Nässjö.

I Sverige som helhet är pappers- och massaindustrin den sektor som har störst överskott av fria utsläppsrätter. Så även i Jönköpings län. I Jönköpings län släppte till exempel Waggeryd Cell AB ut betydligt mindre koldioxid än de utsläppsrätter man fått 2024 medgav.

Genom att till stor del ha övergått till biobränslen – som räknas som utsläppsfria i systemet – har de svenska bruken relativt låga utsläpp. Dessutom har Sverige till stor del integrerade massa- och pappersbruk, vilket gör att man kan använda energin effektivare.

Om pappers- och massaindustrin har stora överskott på utsläppsrätter är situationen annorlunda i andra branscher i landet. El- och fjärrvärmeanläggningar i Sverige behövde skaffa utsläppsrätter för 1,7 miljoner ton under 2024 – utöver de fritt tilldelade. I Vaggeryd var det dock inga anläggningar som hade några större underskott av utsläppsrätter, men den anläggning som hade största underskott på utsläppsrätter i Jönköpings län finns just inom el- och fjärrväme: KVV Torsvik i Jönköpings kommun. Anläggningen släppte ut omkring 86 000 ton koldioxid men hade bara fri tilldelning för omkring 32 000 ton. Det motsvarar ett värde på 3,6 miljoner euro, eller omkring 39 miljoner kronor.

Industrins utsläpp från anläggningarna som ingår i EU:s utsläppsrättshandel var omkring 17 miljoner ton 2024, vilket motsvarar ungefär 40 procent av Sveriges totala territoriella utsläpp.

– I och med att satsningar på fossilfri industri blir verklighet förväntar vi oss att utsläppen minskar stegvis i betydligt snabbare takt. Utsläppshandeln är viktig för att skapa lönsamhet i de satsningarna, säger Sara Pettersson i pressmeddelandet.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *