Nyheter

Här utbildas industrins framtid

Nyheter I fem år har Fenix Industriprogrammet funnits på Östermo, i AQ och Mastecs lokaler. Vi var där och träffade killarna som verkligen gillar sin skola. – Det känns som man är i verkligheten, säger en av eleverna.

Fenix, Mastec och AQ Enclosure System AB och Fenixflaggan  [1/21]

Här är "klassrummet"  [2/21]

I samlingsrummet finns bland annat detta på väggen  [3/21]

Då, en potatiskorg...   [4/21]

...och nu. Här programmeras programmen till maskinerna  [5/21]

  [6/21]

  [7/21]

  [8/21]

Peter visar, och berättar om företagen  [9/21]

  [10/21]

Mats Carlsson och Peter Sönnichsen; Vi får energi av eleverna och skolan är vår framtid  [11/21]

Axel vid maskinen   [12/21]

– Jag tycker det är en bra grej att vara här i verkligheten, säger Axel  [13/21]

Schackbrädet som konstruerats  [14/21]

Ritning på spelpjäserna som tillverkats  [15/21]

Vilgoth gillar att svetsa  [16/21]

  [17/21]

Sex stycken svetsbås finns  [18/21]

Elever diskuterar med företagsledaren...  [19/21]

...som ger tips och får tips tillbaka.  [20/21]

Intressant vägg om industrins historia  [21/21]

2020 flyttades el-, bygg och industriprogrammet till AQ:s lokaler när Fenix 2 skulle renoveras. 2023 flyttade el- och byggprogrammet tillbaka till de nyrenoverade lokaler. Kvar blev industriprogrammet och vi träffade tolv elever från årskurs två och tre som i dag hade sin skoldag i verkstaden.

Vi följer med Mats Carlsson och Peter Sönnichsen in i skolans lokaler, besöksvästen är på och kameran laddad. Att man kommer in i ett ”klassrum” känns det inte som. Här är verkstadsdel med svetsbås, svarvar, fräsar och verktyg. Längst in finns ett rum som mer liknar ett klassrum. Här står datorerna på rad och här görs CAM (vilket betyder programvara och är en datoriserad generering av program till NC-styrda maskiner). Killarna som går industriprogrammet gör också program till maskinerna som står ute i verkstaden.

Vi frågar killarna vad de har gjort för praktiska delar på skolan. Svar fick jag och det var bland annat schackbräde, avgasrör till mopeden, grill med mera. Killarna, som inte har några tjejklasskamrater (för tillfället) har däremot kvinnliga lärare som berättar om vad man får lära sig på industriprogrammet.

Vilgoth bor i Ålaryd och tar snart studenten. För honom var industriprogrammet självklart.
– Jag vill svetsa. Spelar ingen roll med vad, bara jag får svetsa. Jag vill jobba med något fysiskt och därför sökte jag industriprogrammet, berättar Vilgoth som också visar hur man svetsar tig-svets och berättar om hur olika material beter sig vid svetsning.

– Det är svårt att svetsa i aluminium, menar Vilgoth.

Måns från Vaggeryd vill jobba med CNC-maskiner.
– Jag har redan fått jobb efter studenten, på Linto. Jättekul.

De elever som går årskurs två har under året varit ute på bygdens företag och haft praktikplats. Några jobbar extra på praktikplatsen berättar killarna som är nöjda med sitt gymnasieval.

Mats Carlsson, företagsledare, får energi av att gå ut och träffa ungdomarna.
– Ja, det kan man säga. Det är ju här framtiden är och när ni är färdiga här på skolan så är det bara starten på er resa, det finns så otroligt många vidareutbildningar ni kan ta er an om ni vill, säger Mats till eleverna. 

Några tankar från eleverna om industriprogrammet på Östermo; ”Gött”, ”Nackdel att jag inte har tjejklasskompisar”, ”Känns som jag är på en industri fast jag är i skolan”, ”Här är vi i verkligheten”, ”Bra lokaler och det känns som det är på riktigt”.

Innan vi säger hej då till killarna så kommenterar jag balen och student. Axel, som snart är en av de som tar studenten, säger; ”Jag har köpt kostym till studenten men någon bal, det kommer jag inte gå på”.

Vi lämnar klassrummet för den här gången och får en pratstund med Peter Sönnichsen och Mats Carlsson. Hur började det här egentligen, att gymnasieprogram kom hit till era lokaler?
– Från allra första början var det Kerstin på Remida. Vi kikade på lokalerna både i Skillingaryd och Vaggeryd till Remida. Leaderpengar gjorde att Remida fick hyresfritt i några år. Själv ville jag se till att få industriintresserade personer till våra fabriker och att det skulle bli fler som väljer programmet. Jag ville att de skulle vara förberedda via Remida och det är de, hon är makalös duktig Kerstin. Vi måste se till att det finns tekniskt intresserande ungdomar. Här finns alla möjligheter till jobb efter avslutad skolgång. Vi ser också att elprogrammet måste utökas med automation vilket det är en stor efterfråga på inom industrin. Det finns snart inte en borrmaskin i dag som inte är pc-styrd. Man måste se efter vad behovet är i morgon. Tyvärr får de som studerar el och automation gå in inne i Jönköping. 

Peter Sönnichsen flikar in;
– Här är verkligheten fast det är praktikyta. Eleverna gör praktik på närliggande industrier också. Skolans yta här är på 950 kvadratmeter samt omklädningsrum. Framtiden för dagens elever ser ljus ut, verkligen. Vi räknade häromdagen att vi har ett 40-tal här uppe på vårt verksamhetsområde på Östermo som är 60 plus, så vi måste vara oerhört rädda om industriprogrammets elever. De är vår framtid.

Tre dagar i veckan är det elever på skolan hos Mastec/Aq. Årskurs två och tre är nästan alltid där samtidigt och ettorna är för sig.

Mats Carlsson;
– Man blir så oerhört glad när man går ut och träffar eleverna. Det är en bra lösning och vi är väldigt stolta. Man ser att det finns hopp för framtiden och vi får fram duktiga elever. Vi brinner för det här. Det här måste vara en miljö, vilket det är, så eleverna blir ambassadörer för deras kompisar. Skolan är det viktigaste vi har, summerar företagsledaren Carlsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *