Nyheter

Häradsköp förlorade upphandlingen

Nyheter Det blir inte närproducerat kött i kommunala tillagningsköken framöver

För ett halvår sedan uppvaktades Gustav Gärskog och Emma Persson på fullmäktiges bankett. De vann årets miljövårdspris.

Nyligen tilldelades kontraktet för upphandling av färskt ekologiskt nötkött av upphandlingsenheten på kommunen. De senaste fyra åren (tre år med ett års förlängning) har Häradsköps Gård levererat det ekologiska nötköttet till kommunens tillagningskök. I och med det nya avtalet får det ekologiska köttet nu färdas längre än tidigare tre kilometer…

– Jag har levererat ungefär 300 kilo kött i månaden till kommunens tillagningskök inom skola och äldreomsorg vilket innebär över 2,5 ton per år, som har varit en trygghet för oss på gården. När jag lämnade anbud för fyra år sedan var jag ensam och nu tillkom det en annan anbudsgivare, berättar Emma Persson på Häradsköps Gård utanför Skillingaryd.

– Jag funderar faktiskt på om det är värt att fortsätta. Den nya leverantören ligger 70 000 kronor lägre per år och jag får inte ihop deras kalkyl och den känns helt orimlig. Jag ligger redan lågt i pris, har lagt mig på butikspris bara för att jag vill att alla ska få möjligheten att äta vårt fina ekologiska kött. Man har, tidigare i allafall, fått prisjustera var tredje månad, men nu skulle priset vara fast för hela anbudsperioden som börjar att gälla 1 september i år. Tycker att man borde se över helheten i samband med avtalen, skatteintäkterna från nya leverantören går nu till annan kommun och region, säger Emma.

Emma berättar vidare att både hon och tjänstemännen på kommunen trodde på ett fortsatt samarbete, men utvärderingsmodellen var bäst pris för ett helt anbud mellan tiden 2019-09-01–2022-08-31 med möjlighet till förlängning ett år.

– Jag har haft mycket bra kontakt med köksansvariga som har kunnat ringa och lägga till några portioner eller omboka leveransdag. Samarbetet har varit mycket bra och det har framför allt varit fantastiskt roligt, avslutar Emma.

Ny köttleverantör till skola och äldreomsorg fram till augusti 2022 blir nu en grossist från Virserum, mellan Åseda och Målilla, som inte har några egna gårdar, och som slaktar i Kalmar. 110 kilometer istället för 3 kilometer…

2010 blev Häradsköps Gård KRAV-certifierad, vilket innebär att inga kemiska medel används i foder eller på åkrarna. Fodret korna får är till största delen producerat på gården. I december lämnades kommunens miljövårdspris över till Emma Persson och Gustav Gärskog där motiveringen var ”Viktiga inspiratörer och informationspridare, bland annat genom gårdsbutiken i Häradsköp där det förutom egna produkter även säljs andra lokala livsmedel och produkter, vilket bidrar till att gynna det småskaliga och närproducerade.”

En artikeln när Emma öppnade gårdsbutiken, läs här 

Häradsköpskossor på grönbete

Taggar

Dela


49 reaktioner på Häradsköp förlorade upphandlingen

Vill veta vem som ansvarar för detta vansinnesbeslut
Kräver att denna person träder fram

Låter som ett dåligt skämt att handla kött ifrån en långväga grossist när vi har en prisbelönt gård i kommunen.
Hur kan sånt här hända?

Bara undrar. Den anbudsförfrågan som Vaggeryds kommun skickat ut, är det en offentlig handling?

Ja inte är det många som inte upprörs av detta.
Nu väntar vi på en förklaring av kommunen varför det kunde bli så här fruktansvärt fel.
Dåligt vore det annars.

Inte förvånad alls, denna kommunen
går utför när det gäller allt. Jag skäms övera att bo här, kanske dags att flytta.

Nämen va’ trist va att det inte finns 70.000 till redig mat.
Men det kan finnas en lösning tror jag: minska ner bubbelbadet i Nya Mejeriet med 6 % så är saken löst!
Men det är förstås en annan kassa…..

Kommunen delar ut pris till Häradsköps gård för deras miljöarbete, i nästa sekund hugger man dom i ryggen för en struntsumma i sammanhanget.
Allt snack om ”Vår lilla stad” handla där du bor kanske inte gäller landsbygden.
Sorgligt beslut, för våra äldre och barnen i skolan. En gård man kan besöka på kosläpp, handla i den fina butiken titta på kalvar och kossor. Djur som lever ett fantastiskt liv.

En plats att göra skillnad, eller?

Det var ju riktigt lågt!

Närproducerad högkvalitativ mat inom kommunen måste ju vara högsta prio!

Seriöst VEM är ansvarig för detta beslut, denna/dessa personer borde gå ut och förklara sig..
och efter det söka sig en ny tjänst !!!!!!
PINSAMT

Inte ett dugg förvånad faktiskt!
Ingenting har fungerat som det bör i en kommun, sen vi flyttade till Vaggeryd för 16 år sen….

Ibörjan trodde vi att kommunpolitikerna skämtade med alla tokiga beslut.

Senare insåg vi att de inte har kompetensen att styra en kommun!

Skulle kunna skriva en bok om alla tokerier de hittat på igenom åren…

Ja, de silar verkligen mygg och sväljer kameler!

70000kr är INGENTING mot vad de slängt bort på rena skitsaker.

Här har vi en mkt fin KRAV-märkt gård, endast kilometer bort, skatteintäkterna hamnar hos kommunen.

De vill utmåla sig som ”miljövänlig” kommun?
Köper in några elbilar och upphandlar kött ”närproducerat” i KALMAR??!!
Via grossist dessutom, utan egen gård…

Men som en politiker sa till mig, tillika idrottslärare, när jag ifrågasatte träningsdagboken ”fun beat” och att skytte räknades som fysisk träning men inte ridning (det är ändrat nu)

Då påtalade jag att då kan ju ungarna fuska och skriva att de te x sprungit istället, och jag vill inte uppmuntra mina barn till fusk!

Då svarade hon: jo, det kan de ju göra, men vet du, vi lever ju i ett fusksamhälle!

Man blir ju mörkrädd…

Så detta ”fusk” med närproducerat kött från Kalmar, förvånar mig inte ett ögonblick, med den inställningen hos de styrande!!

Enda vettiga är att kryssa bort de gamla politikerna, och kryssa in nya, oavsett parti, 2022!

Säger som många andra: Här satsar människor på att samhället ska leva och utvecklas och så gör Kommunen så de måste lägga ner.De som sitter och tar beslut måste vara mycket okunniga.Man ska tänka på pengarna men det finns många andra middagar/jippon som kan dras in hos Kommunen som pengarna kunde omfördelas till.Nä skaffa en ekonom som kan läsa och räkna och inte är så hungrig så kanske även lokala företag kan överleva.

Helt underbart nu har vi dragit ner kostnaden och fått en ny leverantör. En gynnsam dag för kommunens samtliga

Det beror lite på hur upphandlingen ät utformad? Man tilldelas olika poäng beroende vad kommunen ställer för krav? Då är det märkligt att man inte tillgodoser miljö aspekterna högre i anbudet. Det måste har varit en idé med närodlat. Så om kommunen i sin upphandling hade ställt krav på transport längd, så måste du ha tillverkningen i kommunen. Man måste ha misslyckats totalt om man kan jämföra dessa olika anbuden??

Man blir ju komplett vansinnig när man läser sånt här!! Först matleveranserna till äldre som körs från Stockholm! Och nu detta! Hur tänker kommunen angående långa transportsträckor och miljöpåverkan kan man undra!? Man blir ju också besviken på att de inte tänker på att gynna och stötta lokala företag!

Eugenia: Tror du att de tänker överhuvudtaget? Det här är bara toppen på isberget i fråga om misslyckade beslut. Det är nog dags att bjuda in kommungranskarna på Uppdrag Granskning.

Eugenia när det gäller maten så var det ute på anbud några gånger o det var bara det företaget som gav ett bud. Hur skulle du löst maten till de gamla? Eller har du nåt tips på närliggande företag som kan leverera den maten?
Köttet är synd men är säkert nån regel som styr eftersom Sverige styrs av lagar

Skäms skäms! Ni hade kunnat styra upphandlingen så att co-utsläppet blivit en större del i indexet och då hade Häradsköp klarat sig med marginal. Här verkar priset spelat största rollen. Igen-SKÄMS!!

Var har det sunda förnuftet tagit vägen någonstans egentligen det silas mygg och sväljs kameler överallt. Vi har ett av världens högsta bensinpris i Sverige bla av miljöskäl enligt många politiker som gör att många har svårt att ta sig till jobbet framför allt i glesbygden där inga alternativ finns, men en massa onödiga transporter det är tydligen ok. Jag vet inget om köttet ifrån det andra stället men en sak vet jag. Köttet ifrån Häradsköp är i absolut toppklass dom som inte har provat än så passa på att köp ert kött till grillen där nästa gång jättebra råd och tips får ni gratis för att det ska bli ännu godare. Den eller dom som har tagit detta beslut varsågoda och kliv fram och förklara för oss skattebetalare och röstare varför ni tar så himla dåliga beslut. Skandal är ordet låt pengarna,jobben, och det sunda sättet att få fram mat till våra barn stanna i vår kommun.

Om man betänker att dyr frakt ingår i priset vilken kvalitet är det då på köttet ?????

Fruktansvärt tragiskt! Det är så man skäms att tillhöra en kommun som gör på detta sätt! Pinsamt!

Dåligt dåligt dåligt………..ansvariga kan väl försöka tänka lite på våra lokala företagare …..skamligt

Pengar pengar pengar vad vi komunbor tycker eller tänker är ovesäntligt som alltid vi få buga bocka o säga tack så mycket. Som vanligt för ingen ting.

detta är ju sjukt! mer utsläpp för miljön! sen har vi jättefint och bra kött från häradsköp som ligger nära och bra här i kommunen. vem/vilka ha tagit detta beslut?

Så dåligt! Jag har varit stolt över att skolbarnen äter närproducerat och att ett lokalt fint företag gynnas. Jag blir allt mer skeptisk till kompetensen hos kommunpolitiker. Det kanske är en kommunpolitikers svåger som driver det andra företaget?!

Den/de som har formulerat upphandlingen har inte tänkt hela vägen, vill man så kan man styra upphandlingen dit man vill.
Mycket Tråkigt att man inte har tillräcklig kunskap i detta och tragiskt för de som satsar och lägger sin själ i att satsa på närproducerat.
Att Vaggeryds kommun ska vara företagsvänligt ger jag inte mycket för i detta fallet.
Dra tillbaka beslutet med grund att man har ”missat” miljöaspekten och gör om den!

Som vanligt, stor käft och inga öron, huvudet under armen, kommunpolitikerna och tjänstemän får väl en extra köttbit i muta.

Jag tycker det är så dålig stil av kommunen.
Det kostar inte så mycket extra, och vi får behålla ett företag i kommunen och öppna landskap.

Tråkigt och pinsamt.

Att man som kommun kan välja en leverantör som man inte kan ha koll på så som nuvarande leverantör där man dessutom gynna genom inkomst i skatt , bra reklam för sin egna kommun där man väljer lokalt är bra för dom som vill flytta hit osv.
Jag vet att pris är en stor del i en upphandling MEN som kommun har man även rätt att upphanda på lokal närvaro , hur långt man får transportera mat , osv. Det kan man även sätta mer värde i än priset vilket gör att poängen blir större på dom värdena. Då faller Kalmar bort

Fast tyvärr så är det väl som vanligt , PRIS PRIS PRIS

Säger som alla andra…

Gör om och gör rätt….

För aldrig i livet att frakt från Kalmar kan vara ekologisk och närodlat….

Oavsett om man jämför med Häradsköp eller någon annan leverantör i kommunen…

Detta är väl inte första å sista gången Kommunen är ute och cyklar ju längre transport mer miljötänk?eller se till att vi som har fiber av Kommunen slipper all till och frånkopling när man kommit in som händer dagligen,vill inte ha det när man gör bankaffärer.

Hur tänker politikerna när de som kommer på sånt här skit
Så många säger allt ska vara närproducerat o så bestämmer de för köpa kött längre bort bara för de är billigare än de som e nära o ni känner

Helt otroligt att man inte från kommunens sida kan ”gynna” de egna producenterna. Man kan ju inte ha vägt in de miljömässiga förlusterna/miljö påverkan vad gäller transporter.
Ett ofantligt dåligt beslut

Uppköphandlingen, upphandlaren är nog måttligt miljömedveten när man inte ser på resvägen för köttet. 70000 kr per år är i Vaggeryds budget är inte mycket om man jämför med andra tokigt dyra upphandlingar ex vattenverket i Vaggeryd.

Vaggeryds kommun är helt otrolig! tror inte det finns sämre! sen ska vi alla tänka på miljön! jo kör köttet flera mil än några få kilometer!

Samt att gynna lokala företagare i den kommun man bor i det gör i alla fall inte vår kommun!!

Man borde inte kunna få lämna ett anbud på så långt avstånd när det gäller ekologiskt kött!

Detta är bedrövligt måste man säga!!!

Tänk att man inte tänker med hela huvudet!
Köp närproducerat !
Värna om vår kommun på ALLA VIS!

Klart man ska köpa närproducerat och värna om våra affärer och gårdar.
Det är ju också att värna om miljön om man slipper långa transporter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *