Nyheter

Hårt ansträngd budget för barn och utbildning

Hårt ansträngd budget för barn och utbildning

Nyheter Den kommunala ekonomin är förvisso ansträngd.

Det är inte enbart socialnämndens problem som oroar de styrande utan även de röda siffrorna för barn- och utbildningsnämnden.
Efter nio av årets tolv månader hade nämnden spenderat  i runda tal 248,2 miljoner kronor medan budget bara talar om 236 miljoner. Underskottet är alltså dryga tolv miljoner kronor.
Riktigt så illa är det dock inte i verkligheten, den ser vi först vid årsskiftet. Men det råder nog ingen tvekan om att ekonomin är ansträngd.
– Vi är inte i fas med vår egen budget. I helårsbokslutet räknar vi med ett underskott på 1,3  miljoner, säger nämndens ordförande Viktoria Önneby.
Barn- och utbildningsnämndens budget för 2015 på 324 miljoner kommer att tänjas ut med kompensation på 5,1 miljoner för kostnader utöver ramarna. Verksamheten omfattar helt enkelt fler barn än man räknade med när driftramarna spikades.

Inom förskolan handlar det om 20 barn (vilket motsvarar 1,6 miljoner) och inom fritidshemmen om 15 (390 000 kronor). Dessutom får man 1,4 miljoner från Migrationsverket och så vidare.
För fritidshemmen talade budget om 580 platser, nu är det 669.
Hela grundskolan har idag 1 475 elever, för ett år sedan var elevantalet 1 430.
Friskolorna har 71 elever mot 63 i november 2014.
Endast förskoleklasserna bryter trenden.
Övriga utbildningarna, varav många på Fenix, har idag 862 elever mot 768 i november. Fenix kunskapscenter har till exempel 333 elever mot 287 för tolv månader sedan.
– Visst är det trångt men ändå inte alarmerade. Undantaget är Fenix som behöver extra undervisningslokaler. Men det är klart att det är så att behovet av lokaler ökar i takt med det växande elevantalet.
Nu gäller det att använda de lokaler som finns så förnuftigt som möjligt. Först 2017 kan trycket lätta när nya lokaler tas i bruk.
I väntan på denna dag ökar kommunens budgetbidrag från 324 miljoner i år till 332 miljoner nästa år.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *