Nyheter

Helena vill lära ut om akvarell

Nyheter I ateljén på Dulegatan i Skillingaryd jobbar Helena Boberg Oscarsson med sitt konstnärliga skapande. Nu vill hon lära andra att måla genom akvarellkurser.

Helena Boberg Oscarsson i sin ateljé i Skillingaryd.

Ateljén är full av akvarellmålningar, vykort, brickor, underlägg och broderade förkläden och mycket annat som Helena har skapat. Helena har jobbat från och till som konstnär på heltid men har också jobbat som pastor.

– Vi flyttade hit 2007 när min man började jobba som pastor i Missionskyrkan här. Tanken var att hitta en lokal som passade mitt skapande. Vi ville gärna hitta ett villa med ett litet hus bredvid. Vi trodde att det skulle bli svårt att hitta men så hittade vi det här. Det är ett gammalt hus och det var mycket arbete men det blev bra till slut, berättar Helena.

– Jag har alltid målat sedan jag var liten. Det som driver mig är nog att jag tycker om det som är vackert. Nu har jag tänkt att dra i gång kursverksamhet inom akvarellmålning. Det är inte helt nytt då jag har haft lite kurser tidigare men mest för vänner. Akvarell handlar om teknik och man behöver den kunskapen och jag kan lära ut teknik och tips. Jag vill lära mina kursdeltagare vilket material och färg man behöver och hur man kan göra i olika tekniker. Ett bra papper är nog det allra viktigaste men också en bra färg med bra pigment i. Jag tillhandahåller materialet man behöver på mina kurser, fortsätter Helena.

– Det jag började med var almanackan, årets är nummer 20 i ordningen. Jag funderade på vad jag skulle göra med alla mina bilder och då blev almanackan till och har varit basen i mitt arbete. Jag brukar trycka en upplaga på ungefär 3000 exemplar. Ett förlag säljer mina almanackor på bokaffärer och jag säljer på mässor och på Byarums hembygdsgård. Det fortsatte sedan med vykort och brickor. Brickorna tillverkas i Nybro som riktigt hantverk av björkfanér och tunt papper som lamineras i en varmpress. 

– Jag brukar alltid få en del bilder kvar efter almanackan. Dessa använder jag delar av när jag tillverkar mina kort. Jag har tagit hem ganska mycket pysselgrejer och jag har också lite idéer om att anordna kurser i scrapbooking. Man kan göra så mycket fint genom att stansa och prägla papper och det kan vara roligt att lära ut till andra, avslutar Helena.

Många olika penslar går det åt när man ska måla.  [1/5]

En av Helenas fina akvareller.  [2/5]

Där här charmiga donnan har Helena sytt, hon är dock inte till salu.   [3/5]

Pysselgrejer i massor finns för att tillverka fina kort.  [4/5]

Brickor som tillverkas i Nybro.  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *