Nyheter

Hemma hos världsmästaren

Nyheter Leos VM-medaljer från rullskidor i Sollefteå lyser ikapp med hans leende och hans skidkarriär är högt inställt de kommande åren

Leo har en medalj i varje valör  [1/3]

Leo är världsmästare i klassisk stil med masstart i rullskidor  [2/3]

Vackra medaljer i askarna  [3/3]

Leo Johansson började åka skidor när han var knappt tre år. Leos pappa, Håkan Johansson, tävlade i skidor och när Leo var 11 år gjorde han detsamma. Nu går han det fyraåriga skidgymnasiet i Torsby och på onsdag är sommarlovet slut för den här gången. Medaljerna som hänger runt hans hals är från rullskids-VM som avgjordes för någon vecka sedan i Sollefteå.

– Jag har kört några tävlingar i rullskidor för träningens skull och när förbundskaptenen ringde och frågade om jag ville följa med till Sollefteå och tävla i VM kunde jag givetvis inte säga nej, berättar Leo Johansson.

Rullskids-VM pågick i tre dagar och alla klasser fanns med, seniorer och juniorer. Under torsdagen tävlade Leo fristilslopp med intervallstart och på fredagen kördes knock-out sprint på 150 meter där man tävlar två och två.

– Knock-outen med sprinten på 150 meter var väl inte riktigt min grej, då jag är bättre på uthållighet, menar Leo.

– På lördagen var det klassisk stil med masstart. Vi var fyra svenskar med i loppet och vi hade redan från början lagt upp taktiken. Vi ryckte rätt så tidigt i loppet och sedan hjälptes vi åt att dra. I slutet av banan var det en lång backe och det visade sig att jag var starkast den dagen av svenskarna så jag vann, säger Leo ödmjukt.

Snart börjar skolan igen och Leo tränar med sina skidor ungefär 20 timmar i veckan. I Torsby finns skidtunnel, så skidor på snö används hela året. Föräldrarna bakom den duktiga junioren finns för att stötta och det genererar framgång även hos Leo. I Leos familj är det pappa Håkan som följer med på skidtävlingarna.

Om tre år är Leo senior och siktet är högt inställt.

– Om fem år har jag börjat etablera mig i seniorskidklassen. Då har jag med all sannorlikhet startat i någon världscup, VM eller OS, menar Leo målmedvetet.

Hur kommer det sig att en Skillingarydsbo är så duktig på skidor?

– Från början tror jag att det har att göra med att vi har haft en duktig skidåkare i Småland att se upp till samtidigt som vi är ett bra gäng från Småland som tävlar på hög nivå. Vi sporrar varandra och man vill alltid vara den bästa smålänningen. När man är bästa smålänningen tillhör man även Sverigetoppen, avslutar Leo.

Ikväll firas Leos VM-guld på hemmaarenan Grönelund där han ska visa bildspel från tävlingen och berätta om sina framgångar för sina klubbkamrater i Skillingaryds FK och andra intresserade.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *