Nyheter

Hemvärnsmusiker i unik övning

Nyheter Den här veckan pågår en större, och unik, övning i Skillingaryd. 310 hemvärnsmusiker från södra militärregionen finns på plats. – För första gången på decennier övar vi på krigsbegravning, säger Michael Jarl från Försvarsmusiken. 

Michael Jarl från Försvarsmusiken möter upp   [1/29]

  [2/29]

  [3/29]

Regionpräst Magnus Hedin övar krigsbegravningsgudstjänst tillsammans med musikkåren  [4/29]

  [5/29]

– Det ska vara så nära verkligheten som möjligt när vi övar och vi har fått låna en kista av begravningsbyrån, berättar Jarl  [6/29]

Ett nothäfte per instrument  [7/29]

  [8/29]

  [9/29]

  [10/29]

  [11/29]

Livräddning  [12/29]

  [13/29]

  [14/29]

  [15/29]

  [16/29]

På Östra lägret träffade vi de här herrarna  [17/29]

En av stationerna var att resa tält  [18/29]

  [19/29]

  [20/29]

  [21/29]

  [22/29]

  [23/29]

Michael Jarl från Försvarsmusiken berättar om övningen som är unik och inte gjorts på decennier   [24/29]

Skyddstjänst innebär täthetsprov av skyddsmask och instruktion hur man hanterar frätande vätskor  [25/29]

  [26/29]

  [27/29]

Lektion i folkrätt  [28/29]

– Det finns ett stort intresse för frivilligorganisationer, avrundar Michael Jarl från Försvarsmusiken  [29/29]

Idén väcktes för 1,5 år sedan och södra militärregionen påbörjade sin planering för ett halvår sedan. Nu finns 310 hemvärnsmusikanter på plats i Skillingaryd för att under veckan utöva traditionella och militärmusikaliska övningar. Vi fick en exklusiv intervju med Michael Jarl från Försvarsmusiken. 

– Vi befinner oss mitt i södra militärregionen. I regionen finns tio hemvärnsmusikkårer som är Blekinge, Eksjö, Eslöv, Jönköping-Huskvarna, Kalmar, Kristianstad, Lund, Ystad, Ängelholm och Östergötlands hemvärnsmusikkår. Musikkårerna tillhör organisatoriskt södra militärregionen. Alla deltagare här får status kombattanter efter veckans övning. Hemvärnsmusikkårernas chefer ska tränas, i att med viss tidspress att truppföra sina kårer under delvis okända förhållanden och förutsättningar. Kårernas förmåga att genomföra sin huvuduppgift ska öka. Såväl allmänmilitära som militärmusikaliska övningsmoment ska ingå, i syfte att öka kårernas förmåga till överlevnad i en kris- eller krigssituation. Förbandsandan ska stärkas inom och mellan musikkårerna i regionen. Södra militärregionen valde Skillingaryd som övningsort eftersom det ligger i mitt i vår region och det är enkelt att ta sig hit. 

Under veckan kommer det för första gången på decennier att övas krigsbegravning. Hemvärnsmusikkårerna tränas i att ta hand om svåra stunder. Det är som vilken övning som helst, man har stegvis fått reda på vad man ska göra under veckan. Militärmusik är förbandsanda och kan vara både svårt och lätt. Vårt vapen är instrumentet och noterna är vår ammunition. 

– Att simulera en begravning i ett värdigt rum skapar känslor hos oss alla. Krigsbegravningsövning har aldrig genomförts på detta sätt tidigare. Södra militärregionen har denna veckan ögonen på sig då vi kan beteckna denna övning som ett pilotprojekt. I framtiden är avsikten att kunna ta detta vidare till de andra militärregionerna och i resten av Försvarsmakten, berättar Jarl från Försvarsmusiken.

Vi tar oss vidare till gymnastikhallen på Västra lägret i Skillingaryd. Utanför berättar regionpräst Magnus Hedin inför den grupp som samlats med sina instrument utanför. Vad säger Magnus Hedin om den här övningen:
– Vi övar krigsbegravningsgudstjänst. Världsläget har förändrats och det blir skarpare och mer allvar i det vi gör. 

I en del av gymnastikhallen finns några stolar inställda, ljus och kista finns på plats. Michael Jarl förklarar: 

– Precis som det skulle se ut i verkligheten. Anhöriga bestämmer omfattningen av begravningen. Stort, litet, öppet eller stängt. Lokala begravningsbyrån har varit här så vi har fått låna en kista, vilket vi tackar för. Allt för att det ska bli så verkligt som möjligt. Vi gör det här för att man ska få träna i sin roll.

I gymnastiksalen ligger mängder med nothäften. Här finns det ett nothäfte för varje instrument. I varje kår finns det mellan 10-15 olika blåsinstrument förutom övriga instrument. 

Vi tar oss vidare till Östra lägret. Här är det utbildning i folkrätt, livräddning, skyddstjänst och att resa tält. På avdelningen skyddstjänst får deltagarna information om skyddsmasker och instruktioner vad man ska göra om man hanterar frätande ämnen. När tältet ska resas på en station längre norrut i skogen kommenterar Jarl: ”Det är ju inte så att man kan räkna med att bo i ett hus i en kris- eller krigssituation. Såklart måste man i övningen öva sig på att resa tält och skapa en förläggning i skogen”.

I helgen kommer samhället får njuta av er musik, kan du berätta mer?
– Under lördagsförmiddagen förbereder vi oss och transporterar oss. Vi har flera samhällspelningar runtom i regionen, närmast här är Vaggeryd och Värnamo. Repertoaren till spelningarna är upp till varje kår att bestämma tillsammans med dirigenterna. Under söndagsförmiddagen avslutas övningen här på Västra lägret där allmänheten också kan komma förbi för att lyssna och se oss. På eftermiddagen avslutas övningen och samtliga återvänder till hemförbandet. 

Kan Michael Jarl summera något kring Hemvärnet?
– Just nu är det ett fantastiskt stort intresse att engagera sig i Sverige och i samhället. Man kan hjälpa till på så många olika vis. I Försvarsmakten finns Hemvärnet och runt försvaret finns en massa viktiga frivilligorganisationer. Alla behövs. En uppskattning idag av Hemvärnet är att de innehåller drygt 20.000 hemvärnssoldater och det finns 40 hemvärnsbataljoner runt om i landet.”

Blir detta en återkommande övning i Skillingaryd?
– Det krävs stora resurser för att genomföra en sådan här stor och unik övning. Det blir inte varje år, men kanske vartannat? Det är ett stort nationellt intresse och för Sveriges försvar är det här ett nyvaknande, avrundar Jarl från Försvarsmusiken. 

I Vaggeryd, Knutpunkten, blir det besök av Hemvärnets musikkår Kristianstad och Blekinge under lunchtid lördag. 

Fotnot: Chefen Försvarsmusiken är funktionsansvarig för all musik i Försvarsmakten. Rikshemvärnschefen (som leder stridskraften Hemvärnet) är en stor intressent i detta, eftersom stridskraften krigsorganiserar 25 hemvärnsmusikkårer. Utöver dessa finns det i Försvarsmakten tre professionella musikkårer, så kallade avtalsmusikkårer och även fältartister.

På Försvarsmaktens hemsida kan man läsa;
Den svenska militärmusiken har utvecklats långt från sina medeltida rötter. Försvarsmusiken omfattar i dag tre professionella musikkårer med uppdrag åt både staten och Försvarsmakten. Musik har alltid varit viktigt för militära styrkor, för att antingen mana till strid eller förstärka moralen hos förbanden. Försvarsmusiken manar inte direkt till strid längre men den är i högsta grad en viktig faktor i de ceremonier som bidrar till sammanhållningen och gemenskapskänslan inom Försvarsmakten. Det finns tre musikkårer som verkar inom Försvarsmakten i dag, det är Arméns musikkår, Marinens musikkår i Karlskrona och Livgardets dragonmusikkår i Stockholm. Kårerna spelar vid exempelvis statsbesök och vaktparader men ger även konserter för allmänheten. Musiker inom försvarsmusiken för vidare en stolt militär tradition, samtidigt som de utgör den del av internationellt erkänd musikkår av mycket hög kvalitet.
Som hemvärnsmusiker i en musikkår uppträder du vid allt från förbandsceremonier till civila musikfestivaler. En av Hemvärnsmusikens viktigaste uppgifter är att spela vid vaktparaden och högvaktsavlösningen på Kungliga slottet i Stockholm. Hemvärnet med de nationella skyddstyrkorna är ett modernt krigsförband och utgör basen för försvaret av Sverige. Här får man en unik möjlighet att vara en del av Försvarsmakten vid sidan om ditt vanliga arbete eller studier. I Hemvärnet övar man 4-13 dygn per år inför olika militära insatser och får även vara beredd på att stödja samhället vid svåra påfrestningar. Det kan handla om skogsbränder och översvämningar eller eftersök av försvunna personer tillsammans med polis och räddningstjänst. 

En del i Hemvärnet är musikkåren där nu södra militärregionen genomför en unik och större övning i ”Skillingaryd 24”.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Hemvärnsmusiker i unik övning

Lämna ett svar