Nyheter

Henrika och hundarna laddar för föreställning

Nyheter Cirkustältet kom snabbt upp på Slätten i Skillingaryd under onsdagsförmiddagen. Vi har träffat direktören Henrika Bengtsson innan kvällens föreställning

Alla tio på plats?  [1/11]

Henrika Bengtsson  [2/11]

Alla var förtjusta i Henrika  [3/11]

Ingen lätt uppgift att få alla hundar kikandes mot kameran samtidigt  [4/11]

I Henrikas vagn fanns alla hundarna  [5/11]

Väluppfostrade vovvar som väntade på mattes okej innan man sprang ut ur vagnen  [6/11]

Henrika tar emot telefonbeställningar inför kvällens föreställning  [7/11]

  [8/11]

Förberedelserna är klara. Nu väntar publiken, djuren och artisterna  [9/11]

Henrika och hundarnas vagn  [10/11]

Cirkus på Slätten i Skillingaryd ikväll  [11/11]

Idag är det Henrika Bengtssons barn som driver cirkusen och hon själv… gör allt annat utom att bygga upp tältet.

– Jag bokar platser, ser till att alla tillstånd finns, jag gör egentligen allt det administrativa. Under själva föreställningen uppträder jag upp mina hundar, jag har spets, små pudlar och blandrashundar, börjar Henrika berätta när vi sitter i serveringsvagnen. Ovanför platsen där Henrika sitter finns ett kort inramat på Herbert. Grundaren av cirkus Olympia och Henrikas man.

– Min man var smålänning. Han föddes i Burseryd och gick i skola i Gnosjö. 1983 kom han hem till mig och sa att han skulle starta egen cirkus. Det hjälpte inte att jag hotade med skilsmässa han skulle ha en egen cirkus. Jag gick och läste till sjuksköterska och hade egentligen ingen tanke på att jobba med cirkus. I början hade vi tre husvagnar, tre lastbilar och var totalt 10 personer och vi tog med våra små barn in i cirkuslivet. Efterhand byggde vi upp cirkusen och det har hänt en del sedan dess. Min man Herbert tränade hästar, kameler, lamadjur och kor från ung ålder i frihetsdressyr, berättar Henrika.

När Herbets föräldrar gick i pension köptes en gård i Halland. I början var cirkusen inhyst hos dem. Efter ett tag blev gården rakt över till salu och familjen Bengtsson flyttade dit. Idag äger sonen Bengtsson granngården och dottern den andra granngården.

– Vi har föreställningar från mitten av april till mitten av september. Vi besöker 155 platser och har totalt 185 föreställningar. Vi är lediga dagen innan midsommarafton och midsommarafton. På vintern går tiden åt att planera nästkommande år, vi renoverar allt, besiktigar våra fordon och reparerar dem, det slits en del på materialet när man bygger, river, bygger varje dag, säger Henrika. Idag innefattar cirkusen 55 personer, ett 30-tal fordon där matsal, toalett, kontor, kök och sovplats ingår. All personal behövs såsom stallpersonal, mekaniker och orkester.

– Vi är som en stor familj på fyra hjul, säger Henrika med ett leende och berättar att ibland vet man inte var man vaknar upp, men när hon tittar ut genom fönstret tänker hon ”Ja, just ja, nu är vi i Skillingaryd”. Ytorna för cirkusföreställningar har minskat efterhand då konstgräs anläggs eller centrala ytan bebyggs.

– Herbert gick bort för fem år sedan. Jag minns så väl, vi hade föreställning i Halmstad den kvällen men vi ställde inte in. Vi vet att han inte hade gillat det, berättar Henrika och säger att deras barn driver cirkusen vidare idag för någon tanke på att lägga ner cirkusen var det inte tal om.

– Idag har det blivit mycket administrativt än tidigare. Vi har mycket fler tillstånd och besiktningar än tidigare, vilket i och för sig är bra. Länsstyrelsen besöker oss och har besiktning av alla djuren. Mina vovvar tittar de också på, allt från tänderna till klorna samt hur vi transporterar dem och det finns journaler på allt och alla.

600 sittplatser finns inne i tältet och gårdagens föreställning i Vaggeryd var ”proppfull” och telefonen ringer hos Henrika. Det är en Vaggerydsfamilj som vill köpa biljetter. Henrika lägger undan en barnbiljett, en vuxen och en pensionärsbiljett till familjen. Föreställningen är under två timmar med en paus i mitten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar