Heter det ned eller ner?
Nyheter En läsare i Värnamo har en fråga kring orden ned och ner.
– Jag har väldigt svårt att veta skillnaden på ned och ner. Till och med när jag löser korsord, måste jag lösa ett annat ord, för att få rätt ändelse. Jag har frågat andra personer, men inte fått svar. Vore tacksam för en förklaring, skriver Göte till oss.
Vi ska försöka bena upp det här men det har sina sidor. Det är nämligen ingen direkt skillnad på ned och ner. Utan tvekan är ner mycket vanligare än ned i dag än om man tittar kanske 50 år tillbaka i tiden. Ned känns lite mer formellt och utan att vara säker så använder nog ungdomar mer ner än ned.
Orden kommer av det numera minst sagt ovanliga ordet neder som knappast ingen säger eller skriver i dag. Det får bli ned eller ner. Neder har dock levt kvar i vissa sammansättningar som nederbörd och nederlag.
Ordet ned används mer för ord som nedsättande och nedriven. I övrigt är det mer och mer oftare ner som förled.
Rätt eller fel? Det är nog mer en smaksak att välja ned eller ner. Vi som är födda kring mitten av 1900-talet har nog vant oss vid ned. Den yngre generation har nog mer tagit till sig ner. Så måste man välja så känn efter vad som är mest naturligt för dig. Språkpolisen lär inte ta dig örat…
Fortsatt glad påsk tillönskas alla läsare av språklådan.
Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.
Mer kring språket
TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.
Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.
De flesta felen vi gör är dock av annan natur:
Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.
Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.
Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.