Historisk dagbok hemma igen
Nyheter Cirkeln är sluten, efter 142 år är Hedvig Ekströms dagbok tillbaka i Tofteryd.

Dagboken
Onsdagen den 29 januari hade vi i Tofteryd Hagshult hembygdsföreningen ett trevligt och intressant besök av Hedvig Ekströms ättling Pernilla Björck och hennes man Per Gunnar.
Historien från 1883 om barnen Ekströms resa finns med i årets upplaga av Mellan Härån och Rasjön, och nedan följer lite bakgrund.
1883 företog sig Hedvig Ekström, född 27 juni 1865, och hennes bröder Robert, född 1868, och Herman, född 1871, en resa till fädernehemmet i Ekhult, Tofteryds socken. I Hedvigs och Roberts dagböcker skildras resan och deras olika upplevelser dag för dag.
Hedvig, Robert och Herman var barn till Carl Johan Abrahamsson Nöjd, född 6 juni 1839, på Knektabygget i Ekhult. Deras farfar var Abraham Svensson Nöjd, född 1810 på Mörkhultet i Tofteryds socken, var nu en pensionerad före detta soldat och uppbar så kallad gratialpension. Som gratialist hade han fått möjlighet att uppföra ”Abrahamsbygget” på arrenderad mark i Ekhult. Barnens far Carl Johan tog sig namnet Ekström efter Ekhult och bosatte sig först i Stockholm och senare i Sigtuna. Han gifte sig med Christina Ericson ( född 1835 04 08 ) och de fick tillsammans flera barn, av vilka alltså Hedvig och bröderna Robert och Herman reste och besökte sin farfar på Abrahamsbygget.
Dagböckerna är av historiskt intresse, då de dels är väldigt gamla, dels speglar den tid då väckelserörelsen fick spridning i Tofterydsbygden. Här verkade vid denna tid också prästen Håkan Sjögren. Det var också på platsen där Abrahamsbygget låg, som man sedermera byggde Ekhults missionshus. Dagböckerna ger också en god bild av människorna och det dagliga livet i och kring Ekhult. Kopior av dagböckerna fanns i min fars ägo. Det var däremot ovisst om originalen fanns. Min farbror Bernard hade under sin levnad någon kontakt angående ursprunget, men han är nu sedan lång tid borta. Dagböckerna spänner över tiden 27 juni – 9 augusti 1883.
I denna första del återges dagboksanteckningarna fram till och med den 4 juli. Fortsättning följer i kommande års utgåvor av denna bok.
//SuneToftgård
Under en lång tid, 141 år (!) beskrevs dagboken som ”avskrift av Hedvigs dagboksanteckningar”. Joel Andersson skrev om dagboken i Värnamo Nyheter för många år sedan, och en annan tidning hade ett liknande reportage om samma dagbok, detta skulle kunna ha varit vid resans 100-års jubileum! Men då var det ingen som visste något om originalet. Efter att det blev bestämt att denna historia skulle bli till en artikel i Mellan Härån och Rasjön så hittades en plastficka i Karin Ericssons ena pärm om Ekhult, I denna plastficka låg det avskrifter av Hedvigs bror Roberts dagboksnoteringar, samma resa, samma dagar, men en helt annan dagbok.
Nu började sökandet efter eventuella ättlingar till Hedvig och Robert, som efter mycket trixande letande och ringande ledde oss fram till Hedvigs ättling Pernilla Björck och Roberts ättling Björn Ekström.
Vid första samtalet säger Pernilla att den där dagboken har jag här hos mig, jämte ett par pärmar med foton och brev mm, i nästa telefonsamtal säger hon också att detta kan jag tänka mig att lämna som gåva till Tofteryd Hagshult hembygdsförening… Wow! Pernilla och Björn har också hjälpt oss med bilder och information till del 1 i 2024 års bok.
Åter till den 29 januari 2025 med Pernilla och Per Gunnar.
Det började med en tur till Ekhult och platsen för historien, åkerlappen där nu Ekhults missionshus ligger. Sune Toftgårds far kallade också denna åkerlapp för just ”Nöjda träan”. Då för 142 år sedan, år 1883 beskriver dagböckerna Pernillas och Sunes förfäders sommaräventyr med Hedvig, Robert och Herman, deras farfar och farfars far, med syskon och kusiner, och nu står Pernilla och Sune på samma plats, det är ju rätt mäktigt att ta in.
Efter turen visade Pernilla oss dagboken, ett par pärmar med fotografier, Hedvigs teckning på Abrahamsbygget som hon tecknade ur minnet 1887, en del brev med mera från Hedvigs liv och även hennes föräldrars Carl-Johan och hans hustru Christinas liv.
Sen var det kaffe, semla och prat, intressant för oss ” hembygdsfolk ” var att både Pernilla och Per Gunnar var engagerade i Saabs museum i Trollhättan, Pernilla i arkivet och Per-Gunnar som Guide, så.
På återseende 😊
PS. 2025 års torpvandring den 17 maj blir i Ekhult/Torp, till jättastenen, jättasturvan med mera, och är tänkt att avslutas vid just platsen för Knektabygget, soldattorpet no 74, där Carl-Johan, anfadern och orsaken till hela historien en gång föddes, den 6 juni år 1839.
Med vänliga hälsningar
Tofteryd-Hagshult hembygdsförening