Nyheter

”Hittat boende liggande i urin”

Nyheter För en vecka sedan framkom det att en vårdanställd i Vaggeryds kommun stängts av på grund av grov misskötsel. Nu framkommer mer detaljer i ärendet.

Det var P4 Jönköping som var först med att berätta om nyheten förra måndagen. Enligt radion ska personal, anhöriga och även andra boende på ett demensboende i Vaggeryds kommun slagit larm om den anställde. Bland annat ska misskötseln handla om brott mot sekretessen och slarv med mediciner.

”Ren vanvård”

Skillingaryd.nu har begärt ut handlingar från Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) och där framkommer bland annat att den anställde, som jobbade under nattpassen, ska ha vägrat att väcka brukare som sovit för att göra lägesändringar för att undvika exempelvis liggsår.
”Vi har hittat boende liggande i urin och patient med sår som blir värre då lägesändringar inte görs. Detta är ren vanvård av brukarna enligt oss”, skriver annan personal på boendet till IVO.

LÄS MER:  Kommunanställd avstängd efter grov misskötsel

Kommunen har gjort en så kallad Lex Sarah-anmälan och i den framkommer bland annat att det finns olika versioner om det som framkommit, men att bedömningen är att de beskrivna händelserna har en hög trovärdighet.

Utöver att man stängt av medarbetaren från sitt jobb så har socialförvaltningen även kontaktat anhöriga till brukarna för att dels informera om utredningen, men också för att om möjligt få fram om de anhöriga har uppmärksammat något avvikande på enheten under tiden deras anhöriga bott där.

 

Genrebild. Foto: Pixabay

Taggar

Dela


5 reaktioner på ”Hittat boende liggande i urin”

Tyvärr finns det fler brister inom omsorgens verksamheter.

Det finns brukare som ligger länge i sängen utan mat, näring för länge,
och brist på utbildning, svårt att få in personal med adekvat utbildning.

Kommer nog att komma fler och fler anmälningar enligt Lex Sara.

Det är bra för när brister uppstår är de viktigt orientera bristerna.
Åtgärda problemet och trygga för patienter.

Så bra att kommunen nu åtgärdar det när det uppstår direkt än släcker bränder hela tiden.

Här bör ju Skillingaryd.nu interljuva den ansvarige på den enheten och ta reda på hur detta har kunnat fortgå så länge innan avstängning av personen. Varför detta hemlighetsmakeri om vilken enhet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *