Nyheter

Hjalmar och pappa William trivs på familjecentralen

Nyheter Under torsdagsförmiddagen firade Familjecentralen sin egna dag med mängder av aktiviteter för de små kommuninvånarna

Under torsdagsförmiddagen firades Familjecentralen sin dag  [1/24]

Förskolläraren Sofia och kurator Lisa berättar om verksamheten  [2/24]

Att väga sin docka eller nalle. Det fanns även plåster som man kunde sätta på sin bästa vän  [3/24]

  [4/24]

Ansiktsmålning  [5/24]

Clownen, William och Hjalmar   [6/24]

Lisa gör alster av ballonger  [7/24]

Ansiktsmålning  [8/24]

Fika  [9/24]

En liten hand vinkar "Hej"  [10/24]

  [11/24]

  [12/24]

  [13/24]

Hjalmar på väg med sin traktor över gräsmattan  [14/24]

...men hittade en intressant bok istället  [15/24]

  [16/24]

  [17/24]

  [18/24]

  [19/24]

  [20/24]

Såpbubblorna försökte fångas  [21/24]

Att pärla med hjälp av barnkonventionens budord.   [22/24]

  [23/24]

  [24/24]

När vi anländer till Familjecentralen i Vaggeryd syntes det lång väg att här var det kalas och festligheter. I strålande solsken fanns olika stationer byggda där barnen kunde måla själva, få ansiktsmålning, mysig läshörna, kunde få fika, snurra på aktivitetshjul, väga sin docka eller nalle, man kunde pärla i barnkonventionens anda eller så fick man träffa clownen. Under hela veckan firas dagen på landets Familjecentraler och i vår kommun hade man valt torsdagsförmiddagen. 2017 invigdes Familjecentralen och innehåller numera fyra delar, kvinno- och barnhälsovård, förskola och kuratorer. 

Vi träffar kuratorn Lisa, som berättar:
– Vi vill visa upp vår verksamhet. Vi har en låg tröskel, vi slussar rätt, vi har möjligheter att fånga upp familjer tidigt, vi har det man behöver under samma tak och framför allt är det socialt för både föräldrar och barn. Det finns ett behov. 

Förskolläraren Sofia, som dagen till ära fått en fin ansiktsmålning, berättar om öppna förskolan: 

– Vi har barn här från nyfödda upp till förskoleklass. Olika åldrar och olika dagar. Vi fångar upp ”15-timmarsbarnen”, har spädbarnscafé och här är barnen tillsammans med sin mamma eller pappa, barnen lämnas alltså inte. Det blir också en social del för föräldrarna. 

Idag, som så många andra dagar, är Hjalmar 1 år på plats. Vi frågar pappa William vad man tycker om Familjecentralen: 

– Det är vad namnet säger. Vi har varit här i olika sammanhang från start om man säger så. Öppna förskolan är fantastisk och stimulerande. Vi är nästan här varje dag antingen förmiddagen eller eftermiddag. Öppna förskolan är värt lika mycket för mig som för Hjalmar, kanske mer för mig… säger den pappaledige William och ler stort. 

Hjalmars föräldrar kommer från Skåne respektive Göteborg och träffades på plugget i Jönköping. När husköpet skulle göras sneglades blickarna ner mot Vaggeryds kommun då båda fick jobb i Hillerstorp. Och så blev det. Under torsdagsförmiddagen var far och son med och firade Familjecentralens dag. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *