Nyheter

Hjälper de som hamnar i kläm

Nyheter Malin och Annika från konsumentvägledningen berättade om sin verksamhet inför kommunfullmäktiges ledamöter. Flertalet kommunbor får hjälp av konsumentvägledningen i Jönköping

Malin Brandt Smedberg och Annika Willow Sundh besökte kommunfullmäktige

Malin Brandt Smedberg och Annika Willow Sundh berättar om sin verksamhet på Konsumentrådgivningen.

– Vi har jobbat med det här sedan 2001 och sedan två år tillbaka är vi två på kontoret. Vi satt tidigare på kasernen tillsammans med energi- och klimatrådgivarna, men nu har vi flyttat in i stora kasernbyggnaden.

– Vårt arbete är att ge stöd till konsumenter i Jönköping, Habo, Mullsjö och Vaggeryd. Vi är aktiva när vi upplever att människor behöver hjälp med att få hjälp med vad lagen betyder. Vi ger råd inför avtal och köp och marknadsbevakning. Vi nås via telefonen men även via mail eller besök.

– Vi är två som jobbar med konsumentrådgivning. I största del bokade besök. Vi har 1 100 ärenden under ett år. Vi jobbar med kommunens skuldrådgivare och vår information finns bland annat på biblioteket.

– Efterköpsfrågor är de frågor vi mest hjälper till med. Avtal med hantverkare, framtidsfullmakter eller råd vid bilköp.

– Konsumentverket tre topp i problemområden är bostadstjänster där reparationer och underhåll innefattas, fordon och telekommunikationstjänster. Det handlar mycket om avtal, bluff och bedrägerier. Jag tror att ni alla har blivit uppringda av en telefonförsäljare.

– Det är dyra köp och komplicerade köp. 2015 startade vi upp en nationell upplysningstjänst där alla i landet kan ringa och få enklare rådgivning. Det har inneburit en avlastning för oss när det gäller enkla råd. Svåra frågor har hamnat hos oss istället. Förra året var det 43% av alla kontakter till upplysningstjänst som hänvisades till Jönköping för vidare hjälp.

Vad råkar vi ut för? Det här är en från Vaggeryds kommun som tog kontakt med oss närmare fem månader senare…

– De ville sänka sina telefonkostnader. Det slutar med att hon får ökade kostnader och får hemskickade en högtalare och några sladdar och en avbetalning på 15 000 kronor totalt. Vi gick in och läste avtalet och med hjälp av ångerrätten hjälpte vi henne att reklamera köpet.

– Det är mycket problem med telefonförsäljning. Man införde ett skriftlighetsförslag. Det ska inte vara giltigt förrän man som säljare fått en skrifltlig papper från konsumenten. Många får detta i sin läsplatta och där står det kort vad det handlar om. Sedan en länk till villkoren som man inte läser. Då kan det stå något helt annat än vad säljaren sagt.

Äldre par i Vaggeryds kommun fick besök av en försäljare som ville sälja inbrottslarm som inte fungerade. Företaget var inte nårbart och konsumenterna kände sig inte nöjda, men betalade ändå. Allmänna reklamationsnämnden gav konsumenten rätt och de behövde inte betala det återstående, men fick inte tillbaka det de hade betalat.

– Abbonemangsfällor får vi ofta och konsumenten har inte fått rätt eller hela informationen. Vi vill visa på något sätt vilken nytta vi gör för konsumenten. Vi bestämde oss för att, 2018, återkopplade när de fick rätt och pengarna tillbaka. Vi har gjort skillnad med 1,2 miljoner drygt med det vi har hjälpt till med. Man kan göra skillnad.

– Bedrägerier får vi många. Någon hade hyrt en bil i hennes namn, det är falska webbsidor, telefonförsäljning och ökad e-handel och den primära målgruppen är digitalt ”avtalsovana”, avrundar kollegorna på Konsumentrådgivningen i Jönköping.

Taggar

Dela


Lämna ett svar