Högafors Kvarn
Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.
Högafors kvarn eller Sörskogs kvarn som den också kallas, tillhörde Södra Skog. Första gången den omtalas är i ett gammalt pergamentbrev från 15 mars 1376. Då omnämns ett antal personer och gårdar i Bondstorp, Månsarp och Byarums socknar. Där omnämndes bland annat Kvarnen i Kvarnaberg.
Vattendraget är Horsån som börjar uppe i Bondstorps socken. Fallet som är 4,5 meter, är ett naturligt fall. Vattnet faller här över ett berg. Sammanlagt är det 4 sjöar och 8 gölar som har sin avrinnelse i Högafors.
Kvarnen som var byggd av timmer låg med långsidan mot ån. Den hade två par stenar och benstamp. Från cirka 1912 var vattenhjulet utbytt mot två turbiner, som drev kvarnen och en likströmsgenerator. Kvarnen var en så kallad tullkvarn det vill säga att man betalade malningen med säd och inte i pengar.
Från mitten av 1700-talet och till nutid har cirka 20 mjölnare med familjer varit verksamma här. Siste mjölnaren var John Johansson från Mässeberg i Åker och hans hustru Hulda från Slungsås i Kävsjö. De drev kvarnen i cirka 20 år.
Tiderna förändrades och bönderna började köpa egna kvarnar och malde hemma. Kvarnen revs 1947 och en snickeriverkstad byggdes. Dock byggdes den så att en kvarn också skulle inrymmas i den. Kvarnstenar och utrustning sparades. Detta blev dock aldrig använt. På andra sidan ån låg en såg omkring 1800-talet, som tillhörde mjölnaren.
Byarums Hembygdsförening