Nyheter

Högerns attack på arbetarrörelsen – ett hot mot demokratin

Nyheter 2022 presenterade den marknadsliberala tankesmedjan Timbro en rapport med namnet "Kommandohöjderna". Rapporten blottlägger en tydlig agenda som syftar till att försvaga socialdemokratin, fackföreningsrörelsen och folkbildningen. Läs S-debatten här

Arbetarrörelsen har genom historien varit en avgörande kraft för att skapa ett bättre samhälle. Fackföreningarna har kämpat för rättvisa löner, bättre arbetsvillkor och trygghet på arbetsmarknaden, medan folkbildningen har varit en nyckel till bildning och medborgarinflytande. Dessa institutioner har inte bara tjänat arbetarklassen utan hela Sverige. Vi ser nu en medveten strategi från högerns tankesmedjor och deras politiska allierade för att undergräva dessa fundament.

SD-regeringens politik är tydlig: minska fackens inflytande, göra det svårare att organisera sig och urholka den svenska modellen. Förslagen om begränsningar av konflikträtten och inskränkningar i kollektivavtalens omfattning hotar inte bara fackföreningarna utan hela arbetsmarknadens stabilitet. I rapporten beskrivs fackföreningsrörelsen som en “kommandohöjd” som måste erövras. Denna retorik är inte bara oroväckande – den är direkt farlig. Det är en retorik som reducerar fackens legitima kamp för rättvisa till en maktfråga, där högern vill splittra och försvaga arbetarkollektivet.

Folkbildningen, med sina folkhögskolor, studieförbund och bildningsförbund, har länge varit en hörnsten i det svenska samhället. Den har erbjudit människor möjlighet att växa, delta i samhällsdebatten och förstå sin omvärld. De attacker som riktats mot bidragen till studieförbunden är bara början. Genom att ifrågasätta folkbildningens värde försöker man slå undan benen för en viktig demokratisk funktion. Sverigedemokraterna går längre och demoniserar folkbildningen som en vänsterinstitution, när den i själva verket är ett nav för demokratisk fostran och livslångt lärande, själva kärnan i ett demokratiskt samhälle.

Högern vill slå en kil mellan människor – mellan arbetsgivare och arbetstagare, mellan högutbildade och lågutbildade, mellan stad och land. Arbetarrörelsens styrka ligger i dess förmåga att förena, att bygga broar och skapa ett samhälle där alla har en plats. Vi vet att ett samhälle byggt på jämlikhet, solidaritet och demokrati är starkare än det som präglas av egoism och splittring. Det är dessutom mer framgångsrikt och bygger hållbar tillväxt. Vi ser till att försvara de institutioner som gett Sverige dess styrka – och vi kommer att kämpa för att stoppa högerns destruktiva politik.

Det är dags att stå upp mot SD-regeringens angrepp på arbetarrörelsen och den svenska modellen. Vi kommer aldrig acceptera att Sveriges välfärd, arbetsvillkor och demokrati offras för krafter som vill splittra och ställa människa mot människa. Arbetarrörelsen och folkbildningen har byggt detta land, nu är vår tid och vårt ansvar att försvara och förstärka det som generationer före oss kämpat för. Med solidaritet, rättvisa och jämlikhet kan vi tillsammans göra Sverige ännu bättre i framtiden.

Fredrik Johansson, ordförande
Sebastian Lindberg, vice ordförande
Linda Roos Nykvist, 2:e vice ordförande
IF Metall Avd 40 Västbo-Östbo
Åke Wilhelmsson, ordförande (S) Värnamo
Marie Cnattingius, ordförande (S) Gislaved
Nexhat Shabani, ordförande (S) Vaggeryd
Micael Larsson, ordförande (S) Gnosjö
Azra Muranovic, riksdagsledamot (S)
Carina Ödebrink, riksdagsledamot (S)

Taggar

Dela


3 reaktioner på Högerns attack på arbetarrörelsen – ett hot mot demokratin

Ja, Stig, det måste ändå vara lite pinsamt för riksdagsledamöterna som inte vet vem som sitter i regeringen.
Samtidigt klagar de på retoriken.
Det hade varit på sin plats att konkretisera allt de anklagar regeringen för att göra. Istället fortsätter det med en retorik som bygger på att vi kan göra en sanning av en lögn, genom att upprepa den.
Det är synd om dem, desperationen verkar vara monumental.

Är det klarlagt om det är oppositionens budgetalternativ eller S-ledningens beslutade budget som för närvarande är styrdokument för exempelvis skolan?
BUN’s ledning, S, debatterade nyligen att allt som är mindre bra i skolan beror på oppositionens förslag till budget de senaste två åren.
Hur ligger det egentligen till?

Allt detta skitsnack om SD-regering blir ganska så löjligt eftersom dom flesta, utom i Magdalenas skock borde kunna se och förstå att SD inte har några poster i regeringen.

Blir lite tröttsamt och tycks inte hjälpa eftersom ”Arga Magdas” förtroende minskar i undersökningarna.

Lämna ett svar