Nyheter

Högre andel långtids­arbetslösa

Nyheter Andelen som varit utan arbete i minst ett år i Vaggeryds kommun i maj var högre än för ett år sedan. Men jämfört med i april har antalet långtidsarbetslösa minskat.

I maj hade 110 kommunbor varit arbetslösa i minst ett år, vilket är en färre än månaden innan. 110 personer motsvarar 1,5 procent av arbetskraften i kommunen – andelen långtidsarbetslösa är 0,3 procentenheter högre än samma månad för ett år sedan.

Antalet som står allra längst från arbetsmarknaden – som varit utan arbete utan i minst två år – har minskat jämfört med samma månad för ett år sedan: från 50 till 49, eller 0,7 procent av arbetskraften i maj 2024.

Nässjö finns länets högsta långtidsarbetslöshet, 3,4 procent, medan Gnosjö och Habo har lägst (1,3 procent). I Jönköpings län som helhet hade 4 079 personer (2,2 procent) varit arbetslösa i minst ett år i maj. Det är 28 personer fler än månaden innan.

Totalt i riket hade omkring 140 000 personer varit utan arbete i minst ett år i maj. Det motsvarar 2,7 procent av arbetskraften, vilket är ungefär lika stor andel som för ett år sedan.

Av de 110 personerna som varit arbetslösa i mer än ett år i Vaggeryds kommun är 28 personer mellan 55 och 65 år och mellan en och fyra är mellan 18 och 24 år. För den äldre gruppen är andelen arbetslösa 1,8 procent medan den i den yngre gruppen är mellan 0,1 och 0,5 procent. Även i riket som helhet är långtidsarbetslösheten högre i gruppen äldre.

36 av de långtidsarbetslösa i Vaggeryd är födda i Sverige, medan 74 är födda utomlands. Det innebär att långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda är 0,6 procent, medan den är sju gånger så hög – 4,1 procent – bland födda utomlands. Även i riket som helhet är arbetslösheten högre bland utrikesfödda.

Även när det gäller utbildningsnivå är skillnaderna stora. 47 av de som varit arbetslösa i minst ett år har inte någon gymnasieutbildning, vilket motsvarar en långtidsarbetslöhet på 3,7 procent i den gruppen. Det kan jämföras med 1,1 procent bland dem som gått ut gymnasiet och 0,9 procent bland dem som studerat vidare efter gymnasiet.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *