Nyheter

Holma magasin ska bevaras

Nyheter Relationen mellan kommunen och Fortifikationsverket mjuknar. Nu ska det 300 år gamla Holma magasin på skjutfältet restaureras

Arkivfoto från 2017. Axel Toftgårds examensarbete ligger till grund för restaureringen

I början av året väckte Kenneth Åberg (S) frågan om Holma magasin till Fortifikationsverket.

– Vi har haft ett par kontakter med dem som nu lett fram till att vi dels har en samsyn kring att byggnaden ska bevaras och att den ska bevaras på sin givna befintliga plats. Holma är en gammal befäls- och kronogård. Kvar av denna stora gårdsanläggning, som tidigare var ett 25-tal byggnader, återstår nu enbart en ladugård från 50-talet och ett magasin från 1700-talet. Det här ska nu restaureras och kommunen vill teckna ett arrendeavtal med Fortifikationsverket. Vi vill ha tillträde till byggnaderna och behöver sakkunnig hjälp för att bedöma åtgärdernas omfattning och kostnader. Men vi har haft mycket bra möten med Fortifikationsverket, säger Kenneth Åberg (S).

– Det är unikt att vi kan få till ett arrendeavtal på skjutfältets område och relationen mellan oss mjuknar, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Holma är en symbolbyggnad för skjutfältskampen och det har varit fokusbyggnad sedan 70-talet. Att vi kan komma till samtal är viktigt. Det här berör oss då vi har skjutfältet inpå centrum här i Skillingaryd. Byggnaden saknar alla faciliteter, så när restaureringen har gjorts, kanske man kan använda magasinet för allmän visning. Det är minnesvård över den jordbruksdel som funnits på skjutfältet. Vi är mycket glada att vi fått så bra kontakt med Fortifikationsverket, berättar Kenneth Åberg (S).

Gert Jonsson (M) berättar vidare att det är ett kulturarv som ska bevaras för eftervärlden där man framöver kan se och uppleva platsen samtidigt som Gert nämner att kommunen givetvis accepterar att försvara riket, men att vi även ska kunna bo i närheten av ett skjutfältsområde.

– Axel Toftgårds examensarbete har varit en bra grund till det här, avslutar Kenneth Åberg (S).

Holma gård, som tidigare var på 250 hektar, var den största gården i Tofteryds socken. Gården köptes av försvaret 1942 då artilleriskjutfältet fördubblades.

Artikeln om Holma gård och kulturhistoriska värderingen som Axel Toftgård haft som examensarbete publicerades för två år sedan finns att läsa här.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Holma magasin ska bevaras

”Vill ha tillträde till byggnaderna” står det i artikeln.

Någon har varit där och stulit fönsterbågar!!

Så tillgång till nämna byggnad har funnits.

Åke K.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *