Hon kan få ”världens tuffaste jobb”
Nyheter 80-timmarsveckor med 90 öre i timlön – i världens fattigaste land.
Det är vad som kan vänta Karin Jacobson från Vaggeryd inom kort. I konkurrens med 560 sökanden är hon nu en av tio kvinnor som gör upp om att få ”världens tuffaste jobb” – att arbeta som bonde i Malawi.
Om Karin Jakobson får jobbet kommer hon ta paus i vardagen som SO-lärare på Hjortsjöskolan i Vaggeryd. Istället kommer hon under tre veckor i vinter arbeta sida vid sida med den malawiska bonden Biata Chisi på en gård i området Salima. Från morgon till kväll kommer hon att hjälpa till med både jordbruket och hushållet: hämta vatten, ta hand om de fem barnen samt mata grisen och hönsen. Och arbeta långa pass med hackan under brännande solsken på odlingarna av majs, jordnötter och bomull.
– Det skulle vara otroligt spännande och givande att få arbeta som jordbrukare i Malawi i tre veckor. Som SO-lärare så undervisar jag ständigt om världen, om orättvisor och problematik som världen står inför. Jag tror att jag har med mig en god förförståelse för vad jag kanske möter, men också en nyfikenhet för det nya. Jag är inte rädd för att leva enkelt en tid, det gör jag emellanåt som scout, säger Karin Jakobson.
Totalt sökte 560 kvinnor från hela Sverige jobbet som bonde i Malawi. Bland de sökande finns såväl jordbrukare som professorer och poliser. Om Karin får jobbet garanteras hon en lön på tio kronor om dagen, motsvarande lönenivån för jordbruksarbetare i Malawi. Malawi har en BNI per capita på bara 250 dollar per år och rankas av Världsbanken som världens fattigaste land.
– När jag såg annonsen på internet med filmen om Biata kände jag att jag bara måse söka detta, säger Karin.
– Det är en unik chans att få uppleva hur människor i fattiga delar av världen har det. I skolan pratar vi dessutom en hel del om fattigdomsbekämpning. Som jag ser det kommer jag att kunna få med mig en hel del kunskaper som jag kan använda i klassrummet. Men en tuff utmaning blir det säkert.
Syftet med We Effects projekt är att belysa situationen för kvinnliga jordbrukare i fattiga delar av världen. Kvinnor i Afrika producerar upp till 80 procent av maten, men äger eller kontrollerar bara ett par procent av den odlingsbara jorden. Om kvinnor skulle ha samma villkor och samma tillgång till kunskap, mark, utsäde och marknad skulle skördarna kunna öka så mycket att 100 miljoner människor skulle slippa gå hungriga, enligt FN:s jordbruksorgan FAO.
Personen som får jobbet kommer med texter, bilder och video att rapportera om sina upplevelser, så att fler svenskar får upp ögonen för kvinnornas utsatta situation.
– Vi är enormt glada för att Karin och alla andra vågat söka världens tuffaste jobb, jag ser det som en bekräftelse på ett starkt engagemang för att hjälpa till att minska fattigdomen i världen. Om Karin får jobbet kommer hon spela en viktig roll för att belysa situationen för kvinnliga jordbrukare i utvecklingsländerna och förhoppningsvis få ännu fler svenskar att stödja deras väg ur fattigdom, säger Anneli Rogeman, vd på We Effect.
Vem som slutligen får jobbet tillkännages i början av december. Anställningen pågår från 18 januari till 7 februari 2016. Det är tredje gången som We Effect rekryterar en svensk kvinna till Världens tuffaste jobb. Tidigare år har personen arbetat i Kenya respektive Uganda.