Hooks Herrgård jobbar mot matsvinn
Nyheter Herrgården arbetar på olika sätt för att överbliven mat inte ska hamna i soporna. Visste ni om att man kan köpa överblivna måltider hos Hooks Herrgård?
Innan semestern anslöt sig Hooks Herrgård till Karma-appen som är en riksomfattande app där restauranger erbjuder överblivna rätter till ett lägre pris.
Gregory Gosse har jobbat många år här som köksmästare men jobbar nu som Food & Beverage Manager, en ny roll på Hook, och är ansvarig för all mat och dryck på herrgården. Han berättar:
– Appen fungerar så att man registrerar sig i appen, man kan gilla och följa vissa restauranger som man får notiser i från när det finns mat att köpa. Man betalar i appen och hämtar på Hooks Herrgård. Vi måste rabattera minst 50% men vissa sänker vi ännu mer. Vi brukar lägga ut sådant som vi får mycket rester i från. Konferensen är ett ställe där det kan det bli frallor och fika över. Sedan blir det ofta några portioner från matsalen som vi lägger ut.
– Det som vi tycker är bra med Karma-appen är att den är lätt att använda men det är fortfarande ganska nytt för många. Många har bråttom i dag och man hinner inte riktigt med att laga riktig mat varje dag. Vi levererar mat med bra kvalitet som vi lagar till våra gäster och på det sättet hjälper varandra liksom.
– Varför ska vi slänga maten som blir över? Det är ju bättre att sälja det utan att tjäna pengar på den, men det kan ju vara någon som kan äta den i stället för att det hamnar i soptunnan. Det tycker jag är jättebra att man börjar tänka på det sättet. Det finns mycket matrester i restaurangbranschen, vi vet om det. Men jag tror att det är en fördel att man i många fall har slutat att jobba med buffé för där blir det matsvinn deluxe.
– I många år har vi slängt matrester i brännbart men vi tycker att det är bättre för miljön att det har förändrats och utvecklats mycket, och det är fler och fler som tänker på detta nu än för bara fem år sedan. Vi har blivit mycket bättre på att återanvända, tänka till när vi lägger matsedlar, utbilda kockar om matsvinn och rester. Det är ganska intressant att jobba med. Det är kul att se hur hjärnan kommer i gång med nya idéer. Vi började fundera, vad kan vi göra med våra matrester? Vi har anslutit oss till Karma-appen men dessutom investerat i en matkvarn och en kompostmaskin. Resterna från matkvarnen går till biodiesel och från kompostkvarnen kan vi i framtiden använda restprodukten till växter här runt omkring så det blir en avslutning på processen, det gillar jag.
– Man hoppas ju att fler vill börja använda Karma-appen framåt, vi får se, avslutar Gregory.
Skulle vara bra att kommunen gör det också.
På förskolor är det mycket mat som hamnar i soporna.
Ännu bättre att ge det till fattiga människa i kommunen.