Nyheter

Hotellen i Vaggeryd

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

1882 var järnvägen mellan Halmstad och Vaggeryd färdigbyggd och två år senare invigdes stationen. 12 november 1894 öppnades linjen till Jönköping och Vaggeryd blev en järnvägsknut. 

Järnvägen förändrade Sverige. Där stationer anlades skapades förutsättningar för nya samhällen och städer. Stationerna drog till sig nybyggare, hantverkare, handel och fabriker.  Nya orter växte upp. Stationssamhälle blev ett begrepp. Vaggeryd är ett typiskt stationssamhälle.

I Vaggeryd, där två järnvägar möttes behövde resenärerna ofta övernatta. Det dröjde inte länge förrän det fanns både resanderum och hotell vid stationen.

1891 flyttade smeden Magnus Magnusson från Tofteryd till Vaggeryd.  Han hyrde ut rum för resande i sin nybyggda stuga. Kring sekelskiftet öppnades Grant Hotell och tio år senare byggde Edvard Rosander om sitt kafé och resanderum till Hotell Rosander.

1910 hade Vaggeryd två ståndsmässiga hotell i tidstypisk stil med glasverandor, torn och snickarglädje. I hotellbyggnaderna fanns det affärslokaler att hyra.  Skrädderi, speceriaffär och bokhandel fanns tidigt här. 1922 övertog John Forsberg Grant Hotell och bytte namnet till Stora Hotellet.

Hotellepoken varade fram till 1950-talet då Aders Möbler flyttade in i Hotell Rosanders lokaler.
1970 revs hotellbyggnaderna.

Waggeryds Museiförening

  [1/5]

Från vänster ses Magnus Magnussons hus/Magnisa stuga/ på sin ursprungliga plats, Stora Hotellet och Hotell Rosanders. Foto från 1940-talet av Evald Gustavsson.  [2/5]

Grant Hotell med sina vackra glasverandor. 1922 övertog John Fortsberg Grant och ändrade namnet till Stora Hotellet.  [3/5]

Hotell Rosander omkring 1920.  [4/5]

Järnvägsstationen med Pressbyråns kiosk och de gamla hotellbyggnaderna. Oljemålning av Toni Gustavsson /Fotoni/  [5/5]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Hotellen i Vaggeryd

Varför inte satsa på att återetablera Vaggeryd som hotellort? Nu när Beijer flyttat ut från magasinen vid järnvägsstationen så frigörs en fastighet som hade varit som klippt och skuren för det ändamålet! Riv magasinet och placera ett fint hotell på bästa centrala läge med tillgång till både kommunikationer och parkering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *